A Mazsihisz feljelentést tett az egri zsidózás miatt

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a Mazsihisz a Stop.hu birtokába került hangfelvételen elhangzottak miatt, ami szerintük azt bizonyítja, hogy az egri önkormányzat azért nem hagyta fellépni a városban Székhelyi Józsefet, mert zsidó. A fideszes polgármester vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, valóban készült-e lista a városban a nemkívánatos művészekről.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat zsidó volta miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.

A szövetség közleményében azt írták: a faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország alaptörvényét, és felveti a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját is. Ezért arra kérik a főügyészséget, hogy rendeljen el nyomozást. Hozzátették: annak, hogy egy magyar város vezetése faji alapú megkülönböztetést alkalmazott, nemcsak politikai, hanem jogi következményei is kell, hogy legyenek.

Az Egriügyek.hu még április közepén írt arról a birtokába került jegyzőkönyvek alapján, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.

A Stop.hu állítása szerint a birtokukba került az önkormányzat egyik bizottságának ülésén készült hangfelvétel, és erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg hétfőn arról, hogy Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert baloldali, továbbá arról is, hogy a közgyűlés kulturális bizottságának tavaly szeptemberi ülésén egy lista elkészítése is szóba került. A nyilvánosságra hozott hangfelvételen egyebek mellett az hallható, hogy Székhelyi József színészt az ülésen "egy SZDSZ-es, büdös zsidónak" nevezik.

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat pénzügyi és ügyrendi bizottságát az úgynevezett listaügyben. A politikus leszögezte: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz "nemkívánatos művészekről" készült tiltólista.