Balog magához vonná Andy Vajna filmes pénzeit

Vágólapra másolva!
Önkritikusan nyilatkozott a kormány tevékenységéről a kulturális bizottságban Balog Zoltán, de nem ígérte, hogy több pénzt adna bármire is, mert "nem lehet minden úgy, mint eddig volt". Arra egyelőre nem akart válaszolni, hogy leváltaná-e Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről, viszont elmondta: arra törekszik, hogy a tárcához vonja az onnan kiszervezett területeket, például a filmes támogatásokat is.
Vágólapra másolva!

"Attól tartok, hogy két év alatt nem fogjuk látni, hogy ez a rendszer hogyan tud megbízhatóan működni" - fogalmazott önkritikusan a parlament kulturális és sajtóbizottságának keddi ülésén Balog Zoltán államtitkár, akit a humán csúcstárca, új nevén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) élére jelölt a kormányfő.

Balog több kérdést is kapott a kulturális szféra finanszírozásáról, az intézményeket érintő megszorításokról, leépítésekről, amelyekre azt mondta: talán valóban a kultúra az a terület, ahol a legnehezebb az érdekérvényesítő küzdelem, hiszen ott a forráselvonások nem direkt, és nem azonnal érintik az emberek hétköznapjait.

A miniszterjelölt szerint azonban a jelenlegi kormány nem úgy működik, hogy lobbisták verik az asztalt, hanem a magasabb célból kiindulva teszik meg az egyes lépéseket. "Nyilván minden küzdelmet le kell folytatni azért, hogy olyan rendszer jobban működjön, de státuszőrzésre nincs lehetőség" - fogalmazott Balog, aki szerint nemet kell mondani azoknak, akik azt akarják, hogy minden legyen úgy, ahogy eddig volt.

A bizottsági ülésen a kormány tevékenysége nem csak az ellenzéki képviselőktől kapott kritikát, de a közgyűjteményekért aggódó fideszes Gyimesi Endre is úgy fogalmazott, hogy "az elmúlt tíz évben" letértünk arról az útról, amit az első Orbán-kormány megkezdett, az intézmények pedig az életükért küzdenek. Balog nem ígért nagy változást, csak reményét fejezte ki, hagy a közgyűjtemények megkapják azt a pénzt, ami a 20 százalékos leépítések miatt járó végkielégítésekhez kell.

"Nincs egyetlen üdvözítő út, csak Jézus Krisztus, de ez is csak a keresztényekre vonatkozik" - viccelődött a lelkész végzettségű Balog, amikor L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke arról beszélt, hogy a kormánypárt kulturális kabinetje is azt tartaná üdvözítőnek, ha egyben tartanák a megyei múzeumi hálózatokat, nem darabolnák fel és osztanák el az önkormányzatok közt. A miniszterjelölt szerint lehet erről tárgyalni, de csak akkor, ha nem arról van szó, hogy mégiscsak legyen a megyei önkormányzatoknak intézménye.

Több képviselő is rákérdezett személyi kérdésekre: az LMP-s Karácsony Gergely a kulturális államtitkár, Szőcs Géza leváltásáról kérdezett, a jobbikos Pörzse Sándor pedig ismét Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatójának leváltását sürgette. Balog azonban megfogadta, hogy személyi kérdésekről egyelőre nem beszél, mert szerinte az felelőtlenség lenne. "Általánosságban tudom mondani, hogy lesznek személyi változások" - kért türelmet Balog.

"A kulturális rendszerünkben egyfajta széttagolás valóban megjelent az elmúlt két évben" - ismerte el Balog, hogy nincs teljesen rendben, hogy egy sor kulturális terület nem az egyébként ezért felelős minisztériumhoz tartozik, ezért át kell gondolni, mi kerüljön a kulturális kormányzat alá. "Például a filmek ügye, amit én... holnapután találkozok Andy Vajnával, akkor majd többet tudok mondani" - utalt a filmtámogatásról döntő kormánybiztosra a miniszterjelölt.

Balog "elsődleges prioritásnak" nevezte, hogy létrehozzák a "Nemzeti Kulturális Inventáriumot", amely járásokra lebontva, egységes szempontok szerint mérné fel és tartaná nyilván a kulturális intézményrendszert. A naprakész elektronikus adatbázis szerinte valós alapot nyújthatna a döntésekhez: "Mi az, amink van? Ez az állam fél évszázada nem tudja, mije van" - mondta Balog Zoltán.

A kulturális bizottság 13 igen szavazattal (köztük Karácsony Gergely voksával), 5 ellenében támogatta Balog miniszteri kinevezését. A miniszterjelöltre kedden még egy meghallgatás vár az egészségügyi bizottságban, az esküt jövő hétfőn teheti le.

Bár Balog Zoltán egyelőre nem beszélt a minisztériumot érintő személyi kérdésekről, csak annyit mondott, hogy Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a helyén maradhat, az [origo] korábbi információi szerint a kulturális ügyekért felelős Szőcs Gézát lecseréli az új miniszter. Az Index információi szerint Szőcs Gézát a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke, L. Simon László válthatja. Az MTI keddi információi szerint távozik a posztjáról Szászfalvi László egyházügyi államtitkár is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetésére kijelölt Balog Zoltán kedden négy parlamenti bizottsági meghallgatáson vesz részt. Ezeken választ kell adnia a jövő hétfőtől a felügyelete alá tartozó szakterületek - oktatás, kultúra, egészségügy, illetve emberi jogok és vallásügy - legfontosabb, aktuális kérdéseire is. A mamuttárca alá tartozó területeken az elmúlt két évben már elkezdődtek az átalakítások, de ezek többsége feszültséggel járt, és a pedagógusokon túl az egészségügyben dolgozók is béremelésre várnak. A Balog Zoltánra váró feladatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.