Ragaszkodik parlamenti helyéhez a kizárt a jobbikos

Vágólapra másolva!
Nem mond le parlamenti mandátumáról a Jobbikból kizárt Endrésik Zsolt, aki azzal indokolja döntését, hogy nem a pártra, hanem a koronára esküdött fel. Endrésiket azért zárták ki a pártból, mert a vezetőség szerint a párt megosztására törekedett.
Vágólapra másolva!

Endrésik Zsolt az [origo]-nak kijelentette, hogy független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben, és annak ellenére sem távozik az Országgyűlésből, hogy 2010-ben aláírt egy nyilatkozatot arról, hogy lemond mandátumáról, ha a Jobbik elnöksége úgy dönt. "A szent koronára esküdtem akkor, nem a Jobbikra, az elveim pedig nem változtak" - indokolta döntését kedden Endrésik.

A Jobbik országos elnöksége és frakciója még április 25-én döntött úgy, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot, később pedig a párt etikai bizottsága a Jobbikból is kizárt a politikust. Az akkori indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők "önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek".

Az ügy előzménye, hogy Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén lemondott. A Hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület "így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból." A cikk szerint ugyanis Szegedi Csanád helyi szervezetek alapításával próbál őt támogató küldötteket nyerni a megyei tisztújítás előtt.

Endrésik Zsolt április 26-án azt mondta, hogy a Jobbiknak tett esküje szerint az elnökség kétharmados döntése esetén vissza fogja adni a mandátumát, de úgy fogalmazott: akkor azt gondolta, hogy "harcostársakkal van körbevéve, de változtak az idők, és lehet, hogy nem én váltam alkalmatlanná képviselőnek, hanem az elnökség vált alkalmatlanná arra, hogy elnökségként működjön."