Kósa Lajos szerint a KRESZ-nek nem az az értelme, hogy a költségvetésnek minél nagyobb bevétele legyen, hanem hogy az emberek minél szabályosabban közlekedjenek, ezért nem jó, ha túl szigorúak a büntetési tételek. A Fidesz alelnöke a lézerblokkolót abszurdnak tartja, és bízik Pintér Sándor rugalmasságában.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint fél évre el kellene venni azok autóját, akik parkoláskor visszaélnek a mozgássérülteknek járó igazolvánnyal. Kósa Lajos erről a Fideszben szorgalmazott KRESZ-módosítással kapcsolatban beszélt kedden a TV2 Mokka című műsorában.

A Fidesz parlamenti frakciójának és a Belügyminisztériumnak a képviselői csütörtökön kezdenek egyeztetni a KRESZ módosításáról és a közlekedési szabálysértésekért járó büntetési tételek "életszerűvé szabásáról", miután a képviselőcsoport korábban úgy foglalt állást, hogy túlszabályozott lett a közlekedési szabályok rendszere, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak.

Kósa Lajos közölte: a KRESZ-nek és a bírságoknak nem az az értelmük, hogy a költségvetésnek minél nagyobb bevétele legyen, hanem az, hogy minél szabályosabban közlekedjenek az emberek. Elmondta ugyanakkor, hogy bizonyos esetekben jónak tartaná a büntetések szigorítását. Példaként közölte, hogy szerinte a mozgássérült-igazolvánnyal visszaélőktől fél évre el kellene venni az autójukat.

Április 15-től magasabb és bizonyos esetekben fix összegű bírságokkal büntethetők a szabályszegő autósok, akik, ha nem ismerik el a helyszínen a vétséget, utólag kétszer annyit fizethetnek. Aki nem tud, vagy nem akar fizetni, közérdekű munkával is kiegyenlítheti a büntetését.

Kósa bízik Pintér rugalmasságában

A politikus kitért a lézerblokkolóra is, amelyet "abszurditásnak" nevezett, ezzel szemben a radar-előrejelzőt elfogadhatónak tartja, az ugyanis szerinte éppen olyan, mint amikor az autópályán felhívják a figyelmet a radarkontrollra.

Természetesen piros lámpán áthajtani nagyon veszélyes, de nem az a helyes szigorítás, hogy "akkor, ha a sárgán átmegyünk, már óriási a büntetési tétel" - magyarázta tovább. A megoldás az lehetne, ha lámpaváltás előtt a zöld elkezdene villogni - közölte, hozzátéve, hogy szintén jó megoldásnak tartja azt - ahogyan az az általa vezetett Debrecenben már működik -, amikor egy számláló jelzi, hány másodperc van még hátra a zöldből. Szerinte Pintér Sándor belügyminiszter "kellően rugalmas ahhoz, hogy értse azt", amit ők mondanak.

Hétfőn a belügyminiszter nem reagált nyitottan a KRESZ szigorú szabályainak enyhítésére a kormánypárti képviselőcsoportok [origo]-nak nyilatkozó képviselői szerint. A szigorításokat Pintér Sándor a büntetések elrettentő erejével indokolta az ülésen, szerinte mindez hatékony rendteremtő eszköz.

Nem váltja Lázárt Kósa

Arra a kérdésre, csak találgatás volt-e, hogy ő válthatja Lázár Jánost a Fidesz-frakció élén, Kósa Lajos igennel válaszolt. "Nekem annyira át kellene alakítanom az életemet, hogy nem nagyon tudnám ellátni" a feladatot, és a család sem örülne neki - közölte.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szakdolgozata ügyében a Fidesz alelnöke úgy vélekedett: "Gyurcsány Ferenccel nagyon-nagyon sok baj van. Az, hogy plagizálta-e a (...) diplomamunkáját, vagy sem, lehet, hogy az első ötvenben nincs benne." Arra a kérdésre, hogy szerinte mikor realizálódhat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalás, azt felelte: "Ott vagyunk, hogy elindulnak a tárgyalások."