Tizenöt év börtönt kapott a mézfüggő Micimackó

Látogatás a bíróságon, kép a videóból
Vágólapra másolva!
Kábítószerrel való visszaélés miatt tizenöt év börtönre ítélték a mézfüggő Micimackót azok a középiskolások, akik fiktív tárgyalásra mentek a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Mivel a vádlott és védője fellebbezett, az ítélet nem jogerős, de Micimackót a szituációs gyakorlat szerint előzetes letartóztatásba helyezték. A bíróság megpróbálja közel hozni a fiatalokhoz a jogi kultúrát.
Vágólapra másolva!

"Mindenki tudja a Százholdas pagonyban, hogy Micimackó mézfüggő" - jelentett ki határozottan a tanúként megidézett Róbert Gida a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden délelőtt. Micimackó betört Nyuszika lakására, és elvitt tőle egy csupor mézet, ezért az ügyészség magánlaksértéssel és kábítószerrel való visszaéléssel vádolta meg, gazdáját ebben az ügyben idézték be tanúnak. Róbert Gida annyira nevetett az eseten, hogy alig bírt válaszolni a bíró kérdéseire.

Róbert Gidát, Micimackót és a sértett Nyuszikát is 16 éves vendéglátóipari tanulók alakították a bíróságon, ahova azért hívta meg őket az Országos Bírósági Hivatal (OBH), hogy egy fiktív eset eljátszásával, szerepjátékszerű tárgyaláson próbálja közelebb hozni hozzájuk a jogi kultúrát. Micimackót csak azért keverték kábítószerlopási ügybe, hogy a diákok megtudják, mi és miért történik pontosan egy tárgyaláson.

Az egyik budapesti szakközépiskola diákjai unottan érkeztek a hivatalba, de nagyon viccesnek találták a fiktív tényállást, és egyből érdekelni kezdte őket az ügy. A kórosan mézfüggő Micimackó kitalált perén valódi bíró, valamint bírósági fogalmazók játszották az ügyészt és az ügyvédet. A diákok önként jelentkezhettek szereplőnek, a bírónak még unszolnia sem kellett őket, olyan lelkesek lettek. Az egyik fiú azonnal feltette a kezét, hogy szívesen lesz vádlott, egy másik fiú pedig tanúnak jelentkezett. "Ne szivassatok már!" - kiáltott fel az egyik lány, akit noszogattak az osztálytársai, hogy szerepeljen, végül mégis beadta a derekát és elvállalta Nyuszika szerepét.

Segélyből élek

A bíró segédjének jelentkező fiú és lány talárt is kapott, amelyet nagyon büszkén gomboltak be magukon, a jegyzőkönyvvezetőnek felkért diák pedig leült egy számítógéphez. A szituációs gyakorlat a fiktív szereplők ellenére ugyanúgy zajlott, mint egy hagyományos bírósági tárgyalás: az ügyész ismertette a vádat, amely szerint Micimackó magánlaksértést és kábítószerrel való visszaélést követett el, amikor betört a sértett, Nyuszika lakásába, és elvitt tőle egy csupor mézet, amelyet a példa kedvéért bódító anyagként szerepeltettek. A vád ismertetése közben a diákok halkan kuncogtak.


szólj hozzá: Látogatás a bíróságon

A vádlott székében ülő diák konzultált az ügyvéddel, majd a bíró kérdésére azt mondta, hogy nem tesz vallomást, de azt mondta, a kérdésekre hajlandó válaszolni. A vádlott Micimackót játszó fiú közben annyira beleélte magát a szerepébe, hogy amikor a bíró megkérdezte, miből él, spontán azt válaszolta, munkanélküli. "Havi negyvenezernyi segélyből élek" - mondta, halk kuncogást kiváltva ezzel a hallgatóság soraiból.

15 év börtön

"Hát kinyitottad az ajtót, nem emlékszel?" - kiabált oda a Micimackót játszó fiú Nyuszikának, amikor az azt állította, hogy a mackó benyomta az ajtaját, és kérdés nélkül bement a lakásába. Nyuszikát vallomása közben többször is bekiabálással próbálta megzavarni a vádlott. A Róbert Gidát játszó diák ezek után úgy állt a bíróság elé, hogy alig tudott megszólalni a nevetéstől, de aztán csak megkomolyodott, és válaszolt a bíró kérdéseire.

A vallomások alatt a hallgatóság soraiban ülő diákok érdeklődve figyelték az eseményeket, láthatóan kíváncsiak voltak, vajon milyen büntetést kaphat a vádlottat alakító osztálytársuk. A Micimackót játszó fiú helyeslően bólogatott, miközben az ügyvédje a felmentése mellett érvelt. "Lehet tiltakozni?" - kiabált bele az ügyvéd szövegébe Róbert Gida, aki szerint Nyuszika is bűnös, mert tartott otthon mézet.

Forrás: [origo] videó
A vádlottak padján

A tárgyalás vége felé a bíró megkérdezte a mellette talárban ülő diákokat, hogy bűnösnek tartják-e a vádlottat. "Igen" - vágta rá az egyik ülnök, "nem" - mondta erre a másik, amit a többiek nevetgélve fogadtak. "Így nehéz lesz ítéletet hozni" - mondta nekik erre a bíró, de aztán csak megegyeztek: a bíróság 15 év börtönre ítélte a Micimackót alakító vádlottat. "Ezt nem gondoltam volna" - súgta oda megdöbbenve osztálytársának a hallgatóság soraiban az egyik lány.

A lányokat is megmotozzák?

Az egész terem felbolydult, amikor az ügyész azt indítványozta, hogy Micimackó kerüljön előzetes letartóztatásba, majd szinte azonnal nyílt az ajtó, és megjelentek a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai a tárgyalóteremben. Úgy tettek, mintha megbilincselnék a vádlottat, és bár a diák kezére fizikailag nem került bilincs, az egyenruhás bv-sek annyira élethűen mondták el neki a jogait, hogy látszott rajta a döbbenet.

Forrás: [origo] videó

Kézbe vehették a bilincset is

A diákok is elkomorult arccal figyelték, mi történik osztálytársukkal, a tárgyalás után többen azt mondták az [origo]-nak, hogy teljesen beleélték magukat a helyzetbe, és bár voltak vicces részei, komolyan vették a tárgyalást. "Kemény volt. Rémisztő" - mondta egyikük arra a kérdésre, mit szólt, amikor meglátta az egyenruhásokat. "Hát nem mennék börtönbe" - mondta egy másik fiú. "A lányokat is megmotozzák?" - kérdezte az egyik lány a bv-sektől, az egyik fiút pedig az érdekelte, hogy elítélhetik-e a kiskorúakat, és milyen intézetbe viszik őket.

A diákok a fiktív tárgyalás után beülhettek a Fővárosi Törvényszék dísztermébe is, ahol olyan nagy ügyeket szoktak tárgyalni, mint például a Kulcsár-per. A tanulókat mégis inkább Stohl András, Damu Roland és a fekete sereg ügyei érdekelték.