A zsidózás miatt nem megy Egerbe a megdöbbent izraeli nagykövet

Vágólapra másolva!
Lemondta egri programját Izrael budapesti nagykövete, mert megdöbbent azon a hangfelvételen, amely szerint Egerben politikai tiltólista készült művészekről, Székhelyi József színészről pedig az hangzik el, hogy SZDSZ-es büdös zsidó. A Mazsihisz feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Lemondta egri látogatását Izrael budapesti nagykövete, miután meghallgatta azt a felvételt, amely szerint az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága "zsidósága miatt nem engedi fellépni" Székhelyi József színművészt - közölte a nagykövetség szerdán az MTI-vel.

A budapesti izraeli nagykövetség közleménye szerint Ilan Mor nagykövet "mély megdöbbenéssel" hallgatta meg a felvételt. Országjáró körútjának egyik következő állomásaként a diplomata a hevesi megyeszékhelyet tervezte a közeljövőben felkeresni, de "az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni". A közlemény szerint a nagykövet teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet.

A stop. hu hétfőn közölte, hogy birtokukba került az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának 2011. szeptember 21-i ülésén készült hangfelvétel, amely alapján az egyik önkormányzati bizottság ülésén felmerült, hogy Székhelyi azért nem léphetett fel egy önkormányzati események, mert "egy SZDSZ-es büdös zsidó". Az ülésen szóba került az is, hogy készüljön lista a politikai okból nem kívánatos művészekről.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László korábban tagadta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben" - mondta. Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban.

Habis László fideszes egri polgármester hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát a megjelent állítások miatt. Hozzátette, Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz "nemkívánatos művészekről" készült tiltólista. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedden tett feljelentést a Heves Megyei Főügyészségen, azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat a zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.