Megbüntetik azt, aki kizárja a kéményseprőt Budapesten

Vágólapra másolva!
A kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetniük azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (Főkétüsz) munkatársait - erről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Egy kémény vizsgálata legalább ezer forint, de bizonyos kéményeknél több tízezer forint is lehet ez a díj.
Vágólapra másolva!

Évről évre növekszik azon kémények száma, amelyeket a szakemberek nem tudnak megvizsgálni, mivel nem jutnak be az ingatlanba - ezzel indokolta György István fideszes főpolgármester-helyettes azt, hogy miért kell pótdíjat fizetniük azoknak a budapestieknek, akik nem engedik be a kéményseprőt. Ez a szám 2006-ban több mint 86 ezer, 2010-ben több mint 153 ezer, 2011-ben pedig több mint 155 ezer volt - utóbbi a teljes kéményállomány 16 százaléka.

A főpolgármester-helyettes szerint csak úgy lehet megelőzni a füstmérgezéseket, végzetes kimenetelű baleseteket, ha az időszakos ellenőrzéseket és szükségszerű beavatkozásokat maradéktalanul el tudja végezni a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft., a Főkétüsz. A határozat szerint a tulajdonosnak a közszolgáltatási tevékenység díjával megegyező összegű pótdíjat kell fizetnie, ha neki felróható okból nem tudja elvégezni a munkát a szolgáltató. Ennek feltétele az is, hogy a társaság előre értesítse az ingatlan tulajdonosát. Ha a munka a szolgáltató mulasztásából marad el, akkor a Főkétüsz-nek kell kötbért fizetnie.

A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, milyen a fűtés típusa. Egy kémény vizsgálata a honlap szerint legalább ezer forint, de bizonyos kéményeknél több tízezer forint is lehet a díj.