Áder az első határozataiban felmentette Schmitt embereit

Vágólapra másolva!
Az újonnan hivatalba lépett köztársasági elnök az első határozataiban felmentette Schmitt Pál hivatalvezetőit, az elnöki hivatal élére pedig Haszonicsné Ádám Máriát nevezte ki.
Vágólapra másolva!

A budapesti kormányhivatal főigazgatóját, Haszonicsné Ádám Máriát nevezte ki a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatójának Áder János. Az újonnan beiktatott köztársasági elnök első határozatai a csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg.

Haszonicsné kinevezése mellett Áder felmentette a korábban Schmitt Pál által kinevezett hivatalvezetőket, Cservák Csabát, Kiss Norbertet, Vajna Mártont és Szabó Györgyöt. Továbbá hatályon kívül helyezte azokat a módosításokat is, amelyeket Schmitt Pál foglalt bele az elnöki hivatal alapító okiratába. Ez a határozat rendelkezett többek között a hivatal szerkezeti felépítéséről.

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 196,5 millió forintot csoportosított át az elnöki hivatal részére az elnökváltáshoz kapcsolódó költségekre. A fel nem használt pénzt a hivatalnak szeptember végéig kell visszautalnia.

Haszonicsné Ádám Mária 2010 óta a Pesti Imre fideszes képviselő által vezetett fővárosi kormányhivatal főigazgatója. Haszonicsné kormányhivatali munkája előtt öt éven keresztül a Fővárosi Önkormányzat aljegyzője volt, 2008-ban aljegyzőként vette át a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét Bajnai Gordon akkori önkormányzati minisztertől. Korábban ügyvédként dolgozott, és a közbeszerzésről írt tanulmányokat, az Önkormányzati ABC, valamint a Közbeszerzési és tervpályázati fogalom- és iratmintatár című kötetek társszerzője.

Az új köztársasági elnök beiktatásáról itt olvashat bővebben.