Magyarország mindannyiunk közös otthona

Vágólapra másolva!
Magyarország mindannyiunk közös otthona, az volt, az ma is, és az a cél, hogy az maradjon a jövőben is - mondta Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere az Élet Menete Alapítvány szobrának alapkő-letételi ünnepségén pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Úgy fogalmazott, hogy a műalkotás, amelynek alapkövét a Tüköry és az Arany János utca sarkán lerakják, az élet erejének állít emléket. Azt szimbolizálja majd, hogy "legyen bármilyen haragos és pusztító a tűzvész, amikor elmúlik, utána mindig az élet győzedelmeskedik". Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az építésből mindig az élet ereje fakad.

Rogán felhívta a figyelmet arra, hogy a Duna partján is áll egy emlékmű, amely azon zsidó emberek tízezreinek állít emléket, akiket először magyarságuktól, majd méltóságuktól, azt követően szabadságuktól, anyagi javaiktól, végül az életüktől is megfosztottak, "mert mindig ez a sorrend", amit "ezért kell megállítani az elején". Hangsúlyozta: tanúságot kell tenni amellett, hogy Magyarország minden itt élő magyarnak közös otthona. Csak akkor jöhet el a békés építkezés kora, ha ezt mindenki így gondolja - jegyezte meg.

Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija szólt arról, hogy az Élet Menete Alapítvány tanul abból, ami az országban történik, hogy a jövőben elveihez még inkább ragaszkodva teljesítse küldetését, az igazság tanítását. Azt mondta, Magyarországon nem jól tudják, és nem jól tanítják, hogy mi is volt a holokauszt, félinformációkból, hamis információkból vonnak le messzemenő, hamis és sokszor szándékosan hazug és rosszindulatú következtetéseket.

Az emlékmű nem a vészkorszakot idézi majd, hanem azt az életet, amely újrasarjadt a vészkorszak utáni romokból, illetve "amit élni szeretnénk", a nyugalmas, békés, emberhez méltó életet - tette hozzá.

A rendezvény végén az emlékmű alapkövét Rogán Antal, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke, Székhelyi József színművész, az alapítvány egyik alapítója, Kolos Klára, a Scheiber Sándor Gimnázium tanulója és Forgács János holokauszttúlélő rakta le.

Az ünnepség elején öten tiltakozó táblát emeltek a magasba, őket a rendőrség igazoltatta, majd a rendezvény közben távoztak.