Vágólapra másolva!
Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke kaphatja meg azt az európai parlamenti (EP) mandátumot, amely Áder János köztársasági elnökké választásával szabadult fel - tudta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A politikus nem cáfolta a lap értesülését, de elmondta, nem illetékes nyilatkozni az ügyben. A jelölésre a Fidesz alapszabálya szerint a párt országos választmánya jogosult, amely május 17-én ülésezik - mondta el Bánki. A politikus a Fidesz-KDNP 2009. évi európai parlamenti választási listájának 35. helyén szerepelt.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a kérdésről már tárgyalt a Fidesz elnöksége. A frakciószövetségnek van ideje a döntésre, hiszen Áder Jánosnak a május 2-ai megválasztásától számítva hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget és lemondjon EP-mandátumáról, mivel az ezt szabályozó jogszabály alapján uniós képviselő nem lehet köztársasági elnök.

Ádert 2009. június 7-én választották EP-képviselővé. Tagja volt a néppárti frakció elnökségének, valamint a parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságnak, 2010 októberéig pedig az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságnak is. Utódja valószínűleg szintén az EP környezetvédelmi bizottságában dolgozhat majd.

Bánki Erik legutóbb a sporttörvény szerdai parlamenti vitájában exponálta magát, amikor tudósítások szerint kis köcsögnek nevezte a jobbikos Novák Elődöt. A párt ezek után felszólította a fideszes képviselőt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot. A Jobbik szerint Bánki Erik viselkedése elfogadhatatlan és méltatlan, valamint jó példája a "fideszes arroganciának és nagyképűségnek".