Vasárnap egész alakos, fából készült Horthy Miklós-szobrot avatnak egy Somogyi településen, hasonlóra 72 éve nem volt példa az országban. A település független polgármestere nem örül a szobornak, mint mondta, nem szeretné, ha Kereki politikai csatározások helyszíne lenne.

Egész alakos Horthy Miklós-szobrot avatnak vasárnap  a Somogy megyei Kerekiben. Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István - Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke a szoboravató apropóján azt közölte, hogy 72 év után avatnak újra egész alakos Horthy Miklós-szobrot az országban. A szobrot az alapítvány mellett Kereki alpolgármestere, Csicsai László, valamint Sas Attila vállalkozó állíttatja. A rendezvényre két-három ezer vendéget várnak, köztük a Horthy-család tagjait, vitézi és lovagi rendek tagjait, továbbá magánemberként fideszes és jobbikos politikusokat is.

Marton Lajos, az 570 lakosú somogyi falu független polgármestere az MTI-nek arról számolt be, hogy a település öt független tagból álló testülete jóváhagyta a szoborállítást, ő maga nem támogatja, de elfogadja a testület többségének akaratát. Mint mondta, Horthy Miklóshoz annyi köze van Kerekinek, hogy a kormányzó többször is vadászott a környékén. A Szántódról Kaposvár felé vezető úton, a település bejáratánál, egy szemétlerakó felszámolásával alakították ki az elmúlt években azt az autós pihenőhelyet, amelynek tavaly ősszel a Horthy Miklós tér nevet adta a település testülete. Oda kerül a csaknem két méter magas, fából faragott Horthy-szobor, Kücsön Norbert alkotása.

A polgármester szerint a szoborállítás megosztja a falut. Hangsúlyozta, szeretné, ha másról lenne híres a település, és nem válna politikai csaták színterévé. Hozzátette: nem kapott meghívót a rendezvényre, de a "sorok között, hátul" a falu elöljárójaként részt kíván venni rajta. Április végén Gyömrő városa döntött úgy, hogy a település főterét Horthy Miklósról nevezik el.