Rogán jobban csomagol

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, Rogán váltja Lázárt a frakcióvezetői poszton
Vágólapra másolva!
Ugyanolyan kemény, mint Lázár, de kevésbé elsöprő erejű, sokkal tudatosabban építi a karrierjét, és kicsit jobban becsomagolja a mondandóját - így jellemezték az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők Rogán Antalt, aki várhatóan átveszi a frakció vezetését Lázár Jánostól. Rogán állítólag humoros ember, de csak szűk körben viccelődik.
Vágólapra másolva!

Várhatóan távozik a Fidesz frakció éléről Lázár János, mivel a jövőben Orbán Viktor hivatalát vezeti majd. Utóda Rogán Antal lehet, a frakcióvezető cseréjéről hétfőn tárgyalnak a fideszes képviselők. Lázár sok látványos konfliktust bevállalt az elmúlt két évben frakcióvezetőként, de Rogán is több kényes ügyben besegített a kormánynak (kettejük felemelkedéséről itt olvashat bővebben). Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen különbséget látnak köztük a fideszes képviselők, és mit várnak Rogántól.

Talán kevésbé lehengerlő

Révész Máriusz régebb óta ismeri Rogán Antalt, mint Lázár Jánost, és mindketten pestiek (Rogán valójában nem Budapesten született, de egyetemista kora óta itt él), ezért azt reméli, hogy bizonyos ügyekben jobban tud majd kommunikálni vele. A távolság köztem és Lázár János között nagyobb volt - mondta Révész az [origo]-nak.

Szerinte ezzel együtt Lázár és Rogán hasonló karakterek, így a frakció vezetésének stílusában nem várható jelentős változás, és arra sem számít, hogy több lesz Rogán személyes vagy látványos konfliktusa a frakció tagjaival, mint Lázárnak volt. Mindketten nagyon határozottak, bátran bevállalják a konfliktusokat, ha a szükség úgy hozza.

Mindkettejüknek van humora, de csak visszafogottan, zárt körben élnek vele - mondta. A két politikus közötti különbségekre vonatkozó kérdéseinkre Révész azt felelte, Rogán "talán kevésbé lehengerlő", viszont valamivel tudatosabban építi a politikai imázsát, mint a frakciót elhagyó Lázár.

Forrás: MTI/Marjai János
Talán kevésbé lehengerlő

Rogán jobban csomagol

"Nekem hiányozni fog Tóni" - mondta az [origo]-nak Babák Mihály, a parlament gazdasági bizottságának fideszes tagja. Az előző két évben rengeteget dolgozott Rogánnal a bizottságban, ezért fogja őt hiányolni. Babák szerint Rogán határozott, céltudatos, de sokszor "csomagoltabb formában" adja elő a mondandóját, mint Lázár.

"János inkább a dolgok jogi oldalát nézi, Tóni pedig a pénzügyi, gazdasági oldalát" - mondta a képviselő a régi és a leendő frakcióvezetőről. Babák Mihály szerint Lázár és Rogán is elképesztő tempót diktál, penge agyuk van, és a képviselő azt mondja, sokat tanul tőlük.

Az egyenes beszédet szeretik

Ékes József fideszes képviselő azt mondta, Lázár János nagyon kemény, Rogán halkabb szavú, de ugyanolyan határozott. Sági István képviselő szerint mindketten az egyenes beszédet szeretik, kellően határozottak, és nem lenézőek. Mindkettejüket korrekt fiatalnak nevezte, és azt mondta, nem tudna különbséget tenni köztük.

L. Simon László sem lát különbséget Lázár és Rogán között, de hozzátette, hogy a frakció még nem döntött az új vezetőről. Nógrádi Zoltán fideszes képviselő kérdéseinket pedig azzal hárította el, hogy neki nincsen személyes véleménye a két politikusról.

Rogán óriási megtiszteltetésnek tartaná, ha felkérnék a Fidesz parlamenti frakcióvezetői posztjának betöltésére. A polgármester pénteken az MTI-nek arról is beszélt, hogy ha megkapja ezt a tisztséget, szeretné elérni: az indulatok helyett az érvek nagyobb teret kapjanak a parlamenti munkában a következő években. Ha ebben csak egy kicsit sikerülne előrelépni, azt komoly eredménynek tartanám - tette hozzá.