Német nyelvből érettségiznek a diákok pénteken

2012.05.11. 6:37

A német írásbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi a középiskolákban pénteken. A diákoknak közép- és emelt szinten is négyféle feladatsort kapnak, szótárat csak az íráskészséget mérő feladatokhoz használhatnak.

Német nyelvből vizsgáznak pénteken az érettségiző diákok az írásbeli érettségik ötödik napján. A tanulók középszinten 1071 vizsgahelyszínen 22 927-en, emelt szinten 58 vizsgahelyszínen 2602-en adnak számot tudásukról.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első részre, az "Olvasott szöveg értésére"  60 perc áll rendelkezésre, a második részre, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a középszintű vizsgával megegyező feladattípusok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam itt 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi során semmilyen segédeszköz nem használható. Emelt és középszinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK