Az egyházak és a romák ügye is az Emmihez kerül

Vágólapra másolva!
Egy kis kormány vagyunk a kormányban - jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, aki a humáncsúcstárcánál az oktatástól a szociális ügyekig legalább tíz feladatkörért felel majd.
Vágólapra másolva!

Öt feladat, a társadalmi felzárkózás, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a nemzetiségpolitika és a romák társadalmi integrációja kerül át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetőjétől az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) irányítójához. A kormány a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló rendelet módosítását a Magyar Közlöny legfrissebb számában tette közzé.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter - aki Réthelyi Miklóst váltja a tárca élén, amelyet Nemzeti Erőforrás Minisztériumról kereszteltek át Emberi Erőforrások Minisztériumává - hétfőn tesz esküt a parlamentben.

A már említett területeken kívül - amelyek eddig a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vezette KIM-hez tartoztak - ő felel a családpolitikáért, az egészségbiztosításért, az egészségügyért, a gyermek- és ifjúságpolitikáért, a gyermekek és az ifjúság védelméért, a kábítószer-megelőzésért és a kábítószerügyi koordinációs feladatokért, az oktatásért, a kultúráért, a sportpolitikáért, a szociál- és nyugdíjpolitikáért, a társadalmi esélyegyenlőség előmozdításáért és a kormányzati tudománypolitikáért.

Az új tárcavezető a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott, "egy kis kormány vagyunk a kormányban". Balog Zoltán arról is beszélt, hogy az egyházügyi államtitkári tisztségen kívül más poszton is várható személycsere az Emberi Erőforrás Minisztériumban.

Az új egyházügyi államtitkár Hölvényi György lesz - erősítette meg az [origo] információját Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn hivatalba lépő új minisztere a Hír Tv Péntek nyolc című műsorában. Balog Hölvényit modern kereszténydemokrata emberként jellemezte, aki a vallásközi dialógusok világában elismert személyiség.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság - amelyet a KIM-ben Balog Zoltán vezetett - miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része.