Kirúgják a 2006-os tüntetések miatt elítélt rendőröket

2012.05.12. 15:59

Még tíz olyan rendőrnek aktív a jogviszonya a rendőrségnél, akit jogerősen elítéltek a 2006. őszi zavargások alatti túlkapások miatt. Az eseményekről készült kormányzati jelentés szerint 149 károsultnak eddig összesen 270,5 millió forintot fizettek ki.

Záros határidőn belül elbocsáthatják azokat a rendőröket, akiket a 2006. őszi tüntetéseken való intézkedésük miatt jogerősen elmarasztaltak, és még ma is aktív szolgálati jogviszonyuk van - derül ki a kormány összefoglalójából, amelyet a Balsai-jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat alapján készített.

Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása szerint fegyelmi eljárás 47 emberrel szemben indult, közülük hetet már jogerősen elmarasztaltak: négyen feddésben részesültek, egy rendőr megrovást kapott, egynek meghosszabbították a rendfokozati várakozási idejét, egynek pedig megszüntették a szolgálati viszonyát. Három rendőr esetében még nincs jogerős döntés. A BM-nek azt kellett összesítenie, hogy a 2006. szeptember 19. és 22. közötti, valamint a néhány héttel későbbi, október 23-ai tömegtüntetéseken törvénytelenül viselkedő rendőrökkel szemben milyen intézkedések történtek.

Büntetőeljárás 71 rendőrrel szemben folyt, közülük 13-at már jogerősen elítéltek: két embert letöltendő, kilencet felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság, kettőt pedig próbára bocsátott. A büntetőeljárás 15 rendőr esetében még folyamatban van. A többiek ügyében az igazságszolgáltatási szervek vagy megszüntették a nyomozást, vagy felmentő ítélet született.

A kormányzati összefoglalónak szólnia kellett arról is, hogy a bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök, továbbá az intézkedéseket irányító rendőri vezetők közül hányan rendelkeznek ma is aktív szolgálati jogviszonnyal, és a mostani kabinet hivatalba lépése után láttak-e el, illetve töltenek-e be jelenleg bármilyen rendőrségi vagy állami vezetői feladatot.

Pintér Sándor közlése szerint azok közül, akiket jogerősen elmarasztaltak, tízen rendelkeznek aktív szolgálati jogviszonnyal. Közülük egy rendőr fegyelmi elbocsátása már folyamatban van, további kilencnek pedig "az eltávolítása záros határidőn belül megtörténhet".

A rendőri fellépés szervezési és irányítási feladataiban felelős vezetőként - például műveletirányítóként, biztosítás-, helyszín- vagy útvonalparancsnokként - részt vevők közül legalább osztályvezetői szintű beosztást 73-an töltöttek be. Több mint 80 százalékuk azonban jelenleg már nem tagja a rendőri vezetésnek - áll a tárcavezető jelentésében, amely szerint "a megtisztulás egyértelmű jeleként értelmezhető, hogy az érintettek közül a kormányváltást követően senki nem került állami vezetői munkakörbe".

A kormányjelentés szól a 2006. őszi események során ártatlanul sérelmet elszenvedettek kártérítéséről is: eszerint 149 károsultnak összesen 270,5 millió forintot fizettek ki.

A parlament március 12-én fogadta el Balsai Istvánnak a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépésről készített jelentését. Az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy az ügyben szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK