Jobbik: Gyurcsány, Orbán egykutya

Vágólapra másolva!
Labanc bankokról, az ország visszavételéről és az elmúlt tíz év megszorító politikájáról is beszéltek a Jobbik által szervezett szombat délutáni tüntetés résztvevői. Egyikük az [origo] tudósítójának azt mondta: Orbán Viktor egy fikarcnyival sem jobb, mint Gyurcsány Ferenc. Vona Gábor pártelnök beszédében aberráltnak nevezte a melegeket, a cigányokat pedig Kanadába küldené, ha nem tartják be a törvényeket.
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány, Orbán egykutya, mind a kettő dutyiba" - több ilyen transzparenst is tartottak azok a jobbikos tüntetők, akik szombat délután az MSZP és a Fidesz székházánál is demonstráltak a megszorítások ellen - jelentette az [origo] tudósítója.

"Nemcsak az elmúlt két év, hanem az elmúlt tíz év is a megszorításokról szólt, ezért tiltakozunk a Fidesz és az MSZP ellen is" - magyarázta az [origo]-nak Szabó Gábor pártigazgató, hogy miért tüntetnek két helyszínen. Az MSZP Jókai utcai székházánál délután három órára több ezren gyűltek össze, a résztvevők egymás között az MSZP-t és a Fideszt is szidalmazták. "Bebizonyosodott, hogy Orbán egy fikarcnyival sem jobb, mint Gyurcsány. Mindkettőnek vesznie kell" - mondta az origónak egy jobbikos tüntető.

A színpadon Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő azt mondta a résztvevőknek, "ti vagytok Magyarország katonái, erőt kell felmutatni, és rendszert kell váltani". Szerinte az lenne a megoldás, ha mindenki bojkottálná a multinacionális cégeket, és mindenki megszüntetné a bankszámláját a "labanc bankoknál".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A fotóra kattintva megtekintheti képgalériánkat

Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő ellenállóknak és harcosoknak szólította a demonstrálókat, azt kérte tőlük, hogy vonuljanak az utcákra az egész országban, és azt mondta: "vegyük vissza a hazánkat, mert nekünk csak ez az egy hazánk van".

A tüntetők délután négy óra után Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina vezetésével indultak a Fidesz székházhoz. A menet elején egy nagy molinót tartottak, amelyen az szerepelt, hogy "Övék a múlt (MSZP-logó), tiétek a jelen (Fidesz-logó) és miénk a jövő (alatta egy Jobbik-logó). Az Andrássy úton haladó tüntetők megpróbálták az arra sétálókat is rábírni arra, hogy csatlakozzanak a vonuláshoz, a hangosbemondón egyszer azt is bemondták: "aki a járdán van, Orbán bérence".

A demonstrálók fél öt körül érkeztek a Fidesz-székházhoz, amelyen az összes redőnyt leeresztették, az egyik erkélyre pedig a kormánypárt azt írta ki, hogy "A Jobbik a bankok oldalára állt" - jelentette tudósítónk. A jelen levő jobbikosok egymástól is kérdezték, hogy mit jelenthet ez a kiírás. Majd skandálni kezdték, hogy "hazaárulók", illetve, hogy "szarházik". A résztvevők ezután elénekelték a Székely himnuszt.

"Orbán Gyurcsánynál is lejjebb süllyesztette az országot"

Vona Gábor pártelnök azzal kezdte beszédét, hogy az elmúlt évtizedekben két szín, a vörös és a narancssárga sziámi ikerként nőtt össze, "a lopott pénz és a hazugságok sora köti össze őket" - fogalmazott. Az ellenzéki politikus ezt követően felidézte, hogy a Jobbikhoz hasonlóan mások is tartottak menetet az országban. A meleg méltóság menetéről azt mondta, hogy "itt csak az aberrált szokásaikat mutogatják a melegek, és a magyarok szemébe köpnek". Az élet menetén vonulókkal szerinte "nem az a baj, hogy zsidók, hanem, hogy magyarellenesek". A januári békemenettel pedig szerinte az a probléma, hogy "a résztvevők a hazaárulásba is követik Orbánt".

A Jobbik mostani tüntetéséről Vona azt mondta, hogy ezt a magyar élet menetének lehet nevezi, mert a jelenlevők élni akarnak, tisztességes nyugdíjat, oktatást és munkát szeretnének. Ezután a jelenlegi kormányt kritizálta: szerinte a Fidesz a szegények országává és a megszorítások országává tette Magyarországot. "A Fideszt át lehetne keresztelni Fizessre." Véleménye szerint Orbán Gyurcsánynál is lejjebb süllyesztette az országot, mert "Gyurcsány legalább könnyen kapott hitelt, míg Orbánnak ezért is könyörögnie kell".

Vona Gábor ezt követően arról beszélt, hogy mit tesznek, ha a Jobbik kormányra kerül majd: a multikat, akikre szerinte nincs szükség, el fogják zavarni, független magyar bankrendszert hoznak létre, "amely független az EU-tól, az IMF-től és Izraeltől". A Jobbik emellett szeretné, hogy Magyarország ne legyen az Európai Unió tagja, "van földünk és vizünk, erre alapozhatunk". A roma helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: "betartatjuk a cigányokkal a törvényeket, és akinek nem tetszik, mehet Kanadába".

A politikus azzal zárta beszédét, hogy mostantól, aki a Jobbik ellen beszél, az a magyar nemzetet támadja, és az EU, az IMF és Izrael oldalán harcol. A pártelnök a rendezvényen bejelentette, hogy a magyar élet menetét, vagyis a mostanihoz hasonló tüntetést minden nagyobb magyar városban meg fogja ismételni a párt. A tüntetők még épphogy el tudták énekelni a Szózatot, mert utána rögtön elkezdett zuhogni az eső, így gyorsan elvonultak a helyszínről.