Vágólapra másolva!
Megegyezéssel zárult egy vita egy transzszexuális személy és egy naturista kemping között - derül ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság honlapjáról. A transznemű egy naturista kempingben akart levetkőzni, de nem engedték neki. Az [origo]-nak azt mondta, nem békélt meg, és lehet, hogy pert indít.
Vágólapra másolva!

2011 nyarán akart egy naturista kempingben időt tölteni egy transzszexuális, de már a recepciónál felszólították arra, hogy törülköző nélkül ne jelenjen meg a fürdő területén. Amikor mégis levette a törülközőjét, azonnal kiutasították a kempingből - amelynek kifejezett sajátossága, hogy bárki mutatkozhat ott pucéran. A transznemű ember ezzel a történettel fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), és bemutatott egy sztornózott számlát is.

A Hatóságnak a kemping azzal védekezett, hogy a kiutasításra nem a transzszexuális "nemi identitása adott okot, hanem az a körülmény, hogy a strandot kizárólag egyesületi tagok használhatják". Emiatt ragaszkodtak ahhoz, hogy nem sértették az egyenlő bánásmód követelményét - olvasható a friss ügyleírásban.

Az [origo]-nak nyilatkozó transszexuális sértett szerint a kemping nem állított igazat, amikor ezzel védekezett: amikor ugyanis ott volt, azt senki nem említette, hogy az lenne vele a probléma, hogy nem egyesületi tag. "Még le sem vetkőztem, már akkor mondták, hogy nem vehetem le a törülközőt. Amikor mégis levettem, akkor azt mondták, hogy azért kell távoznom, mert a két nem között vagyok" - fogalmazott.

A vita ellenére - az EBH tájékoztatója szerint - mindkét fél nyitott volt a megegyezésre: a kemping kijelentette, ha a transznemű ember úgy érezte, hogy sértő vagy megalázó módon bántak vele, akkor elnézést kér tőle. Az illető elfogadta a bocsánatkérést, és lezártnak tekinti az ügyet. Az [origo]-nak viszont utóbbi azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy megbékélt volna, csak tudomásul vette, hogy az EBH ennyit tud tenni az ügyben, büntetést nem tud kiszabni. Fontolgatja, hogy pert indít a kempinggel szemben.