Nézőpont Intézet: A magyarok kétharmadának nem tetszik Gyurcsány plágiumügye

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek kétharmada szerint Gyurcsány Ferenc (DK) erkölcsi hibát követett el, amikor megírta a szakdolgozatát, és 62 százalékuk szerint a plágiumügye miatt távoznia kellene a közéletből. A Nézőpont Intézet felmérése a Magyar Nemzet megbízásából készült. A DK szerint az intézet ezzel beállt a hírhamisítók közé.
Vágólapra másolva!

A magyarok 66 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke erkölcsi hibát követett el, amikor megírta a szakdolgozatát, és 62 százalékuk szerint a plágiumügye miatt távoznia kell a közéletből - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet megbízásából készített. (A plágiumügyről itt olvashat részletesebben.)

A lap felmérést ismertető cikke szerint a válaszadók 92 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány tanárképző főiskolán készült szakdolgozata kapcsán plágiumgyanú merült fel. A kormánypártokkal szimpatizálók 74 százaléka, a jobbikosok 75 százaléka és az LMP-sek 58 százaléka szerint is erkölcsi hibát követett el Gyurcsány.

A szocialista szimpatizánsok 74 százaléka szerint az ügy miatt Gyurcsánynak nem kell távoznia a közéletből, a Fidesz, a Jobbik és az LMP támogatóinak 74, 68, illetve 54 százaléka szerint viszont igen.

A felmérés május 7-10. között, ezerfős mintán készült.

A Demokratikus Koalíció közleményben reagált a felmérésre. Eszerint a Nézőpont Intézet most csatlakozott a Hír Tv-hez, a Magyar Nemzethez és a Heti Válaszhoz abban, hogy karaktergyilkosságot kísérelt megazzal, a hogy Gyurcsány "szakdolgozatát plágiumnak beállítani próbáló hírhamisításhoz" csatlakozott. A DK szerint a felmérés elfogult, ahogy az azt megrendelő Magyar Nemzet is. A közlemény ezután a Nézőpont Intézet kormányzazi kötődéseit sorolja, és a "Fidesz kihelyezett tagozatának" nevezi a céget.