Vágólapra másolva!
Az új büntető törvénykönyvről szóló vitával kezdődik a parlament szerdai ülése, a képviselők arról vitáznak, meddig mehet el a polgár a bűnözőkkel szemben. Szó lesz négyszázhatvan törvényt megsemmisítéséről, valamint a piaci felügyeleti törvényről is, amelynek alapján az importőr és a forgalmazó sem hozhatna forgalomba a használójára veszélyt jelentő árut.
Vágólapra másolva!

Az új büntető törvénykönyvről szóló javaslat általános vitájával kezdődik reggel kilenckor a parlament ülése. Elsőként a kormány ismerteti előterjesztését, amelyet ezúttal még csak a frakciók vezérszónokai értékelnek, a további képviselői felszólalásokra ugyanis csak az általános vita későbbi folytatása során kerülhet sor.

A kormány tervei alapján az új Btk. 2013-ban lépne hatályba, és egyebek mellett rendelkezne a büntethetőséget kizáró jogos védelemről, amelynek értelmében a megtámadott személynek védekezése során nem kell az arányosságra figyelemmel lennie, akár az élet kioltásáig is elmehet.

A Fidesz frakcióülésén már hétfőn délelőtt foglalkoztak az új szabályokkal. A hosszú előkészületek után benyújtott javaslat több pontjáról még mindig vita van a kormánypártokban is. Az [origo] információi szerint a hétfői frakcióülésen még csak felmerültek a vitás pontok, részleteikben nem tárgyalták meg őket, de a frakció a jövő héten külön ülést szentel a Btk.-nak, s erre Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívták.

Az előterjesztés értelmében a büntethetőség korhatára 12 éves korra csökkenhet az élet elleni bűncselekmények esetében, amit kedden az alapvető jogok biztosa bírált. Szabó Máté szerint ugyanis a deviáns gyerekek problémáját nem elsősorban büntetőjogi szankciókkal kellene megoldani.

Várhatóan a délutáni órákban kezdődhet általános vita a kormány deregulációs törvénycsomagjáról, amely összesen négyszázhatvan törvényt helyez hatályon kívül. Ezt követően kezdhetik tárgyalni a termékek piacfelügyeletéről szóló javaslatot, amelyben a kormány azt kezdeményezi, hogy továbbra is elsősorban a gyártó legyen köteles gondoskodni a termék biztonságáról, ugyanakkor az importőr, illetve a forgalmazó se hozhasson forgalomba a használójára veszélyt jelentő árut.

A képviselők utolsó napirendi pontként a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvény, a Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett módosításához szólhatnak hozzá.