150 milliót tettek félre Schmitt villájára

Vágólapra másolva!
A Blikk úgy tudja, az esetleges felújítási munkákra és bútorok beszerzésére további 19,5 millió forintot különítettek el.
Vágólapra másolva!

Intézményi beruházási kiadások jogcímén 150 millió forintot különített el a kormány az államfőváltás költségeire - írja a Blikk. A lap szerint egyéb dologi kiadásokra, például az esetleges felújítási munkákra és bútorok beszerzésére további 19,5 millió forintot tettek félre.

Bár Áder János már május 10-én átvette a köztársasági elnöki feladatokat, még mindig nem lehet tudni, hogy mikor költözik ki Schmitt volt a Béla király úti elnöki rezidenciáról. "Minden olyan információt, amely időszerű, megkapnak majd" - mondta az [origo]-nak hétfő reggel Kiss Norbert arra a kérdésre, hogy mikor adja át Schmitt a rezidenciát, illetve hogy új lakásának keresése elkezdődött-e. Schmitt Pál a múlt héten az RTL Klubnak azt mondta, nem tud kiköltözni, mert még nincs meg az új helye.

Kiss Norbert (aki Schmitt Pál államfősége alatt a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetőjeként dolgozott, majd őt Áder János első határozataiban mentette fel munkája alól) annak ellenére sem válaszolt a kérdéseinkre, hogy az megítélésünk szerint közérdekű adat. Próbáltuk elérni a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, egyelőre sikertelenül.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Schmitt villája Hűvösvölgyben

A volt államfő a vagyonnyilatkozata szerint három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Luppa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméteres az alapterülete.

Schmitt a köztársasági elnökké választása előtt a II. kerületben álló, 320 négyzetméteres villában lakott, ebben azonban most albérlők élnek. A törvény szerint, ha Schmitt kéri, külön rezidenciát is kaphat, de hivatala korábban nem tudta megmondani, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel.

A plágiumügye miatt lemondott köztársasági elnök egyébként élete végéig megúszta a rezsit, miután tavaly nyáron ő maga írta alá az erről szóló törvényt. Ez alapján jár neki a lakás, amelynek fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal látja majd el. Schmittnek jár havonta a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő pénzbeli juttatás, ha kér, autót és sofőrt is kaphat. Emellett élete végéig jár neki az elnök úr megszólítás. További munkáját kétfős titkári személyzettel, a kormány által biztosított irodában láthatja el, és ingyen jár neki egészségügyi ellátás is.