Vágólapra másolva!
Rábólintott a kormány az új Nemzeti alaptantervre, amely így érvényes, és 2013 szeptemberében lép életbe felmenő rendszerben. Az új NAT alapján, amelyben Wass Albert és Kertész Imre is szerepel, még idén elkészülnek a kerettantervek, amelyek szerint az iskoláknak át kell dolgozniuk saját tantervüket.
Vágólapra másolva!

Megtárgyalta és elfogadta a kormány a Nemzeti alaptantervet (NAT) - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán a tárca miniszteri értekezletén. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a múlt héten azt mondta, a 2013-ban életbe lépő NAT lényege, hogy szabályozza, milyen nevelési alapelveket kell az iskoláknak betartaniuk, és melyek azok az alapismeretek, amelyeket minden diáknak el kell sajátítania.

Az új NAT, amely 2013 szeptemberétől felmenő rendszerben lép életbe, leginkább abban különbözik a jelenleg is érvényes tantervtől, hogy részletesen előírja a kötelező tartalmakat, irodalomból például cím szerint felsorolja, milyen regényeket és novellákat kell elolvasniuk a magyar diákoknak. Mint arról az [origo] korábban beszámolt, bekerült a tantervbe Wass Albert és Kertész Imre Sorstalanság című műve is.

Az új NAT tervezetét február elején hozták nyilvánosságra, e szerint egy bevezetőből és tíz fejezetből áll. Ezek között olyanok vannak, mint a Magyar nyelv és irodalom, Matematika, Ember és társadalom, Életvitel és gyakorlat. A dokumentum szerint az alaptanterv célja a többi között, hogy a gyermek "a haza felelős polgárává" váljon, "kifejlődjön benne a hazafiság érzelemvilága", illetve "reális önismeretre és szilárd erkölcsi ítélőképességre tegyen szert".

A NAT kidolgozását felügyelő bizottság elnöke korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy már készítik az új kerettanterveket, amelyek tantárgyra és évfolyamokra lebontva határozzák meg a követelményeket. Ezek még az idén elkészülnek, és az iskoláknak az év végéig kell majd átalakítaniuk a saját helyi tantervüket. Az oktatási államtitkárság korábbi tervei szerint iskolatípusonként két kerettanterv készül, és az iskoláknak kötelező lesz az egyiket kiválasztani. A kerettanterv a tervek szerint nagyjából kilencven százalékban meghatározza az iskola helyi tantervét. Az új tanterv szerinti tanítási rend 2013. szeptember elsejétől felmenő rendszerben, az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon tanulók számára lép életbe.

A NAT újraírásáról részletesen ezen az oldalon olvashat.