Mégsem Horthy Miklós lesz a főtér neve Gyömrőn

2012.05.16. 19:13

A gyömrői főtér helyett csak egy kisebb területet, egy parkot neveznek el Horthy Miklósról. Ez a kompromisszum született a városban, miután a főtér átnevezésének terve tiltakozást váltott ki, és az ellenzék még tüntetést is szervezett.

Módosította korábbi döntését a gyömrői képviselő-testület, nem a város főtere viseli Horthy Miklós nevét júniustól, csak a téren lévő park - közölte a város alpolgármestere, Mezey Attila. A kompromisszumos megoldásnak szánt szerdai döntésbe az átnevezés ellenzői nem nyugszanak bele.

A képviselő-testület áprilisban megszavazott határozata ellen - amely szerint a jelenlegi Szabadság tér júniustól Horthy Miklós nevét viselné - két beadvány érkezett: a helyi MSZP-től és a KIGYE-től (Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédő Egyesület). A névadás ellen május 9-én még tüntetést is szerveztek, a Szabadság téren az ellen tiltakozva, hogy a képviselő-testület a lakosság megkérdezése nélkül döntött a főtér átnevezéséről.

Az alpolgármester szerint a képviselők a szerdai, rendkívüli testületi ülésen egyhangú döntést hoztak. E szerint a jelenlegi Szabadság tér egy részét kitevő fás, füves területet nevezik el a kormányzóról - ez lesz a Horthy Miklós park -, míg a tér peremén futó részt Szabadság útnak nevezik. A tér mentén lévő közintézmények (iskola, polgármesteri hivatal, művelődési központ) címében a Szabadság út szerepel majd, és a zöldterület köré sem helyeznek ki Horthy Miklós feliratú táblákat, vagyis mindkét "tábor" óhaját figyelembe vették - magyarázta az alpolgármester. Hozzátette: névadó ceremóniát sem tartanak.

A névadás elleni, május 9-i demonstráció főszervezője, Tóth Mátyás szerint a főtér egy részének átkeresztelése ugyanúgy elfogadhatatlan a város lakosságának többsége, illetve a civil szervezetek számára, mint ahogy elfogadhatatlan volt az eredeti elképzelés. A döntésre reagálva azt mondta: nem zárják ki az újabb demonstráció szervezését, és helyi népszavazást is kezdeményeznek, mert nem szeretnék, hogy a leendő Horthy park egyenruhába öltözött emberek gyülekező- és sétahelyévé váljon.

"Egy vitatott személyiségről nem illik közterületet elnevezni mindaddig, amíg e személyiség körüli ellentmondások nem tisztázódnak egyértelműen" - mondta Tóth Mátyás. Közlése szerint az aláírásgyűjtésről - amelyet a helyi MSZP, a Demokratikus Koalíció és a KIGYE támogat - hamarosan egyeztetnek a városban működő többi párttal és civil szervezettel.

A 11 fős képviselő-testület az április 23-i ülésén döntött a tér átnevezéséről tíz igennel és egy tartózkodással.