Becsületbeli ügy rogyasztotta meg a Jobbik bástyáját


Endrésik Zsolt, a Jobbikból kizárt országgyűlési képviselő, a párt leváltott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke sajtótájékoztatót tart Miskolcon 2012.05.16-án
Vágólapra másolva!
Ezerötszáz évvel ezelőtt párbajjal intézték volna el azt az ügyet, amely miatt az elmúlt hetekben szétrobbant a Jobbik Borsod megyében - mondta az [origo]-nak a pártból kizárt borsodi képviselő, Endrésik Zsolt. A Jobbikban sokan azt pletykálják, hogy nőügy áll a konfliktus mögött, amire Endrésik is utalt. Az ügy másik szereplője, Szegedi Csanád jobbikos alelnök szerint viszont banális sértődésről van szó, és Endrésik le akarja járatni.
Vágólapra másolva!

Nem kizárólag politikai vagy stratégia elképzelések, hanem egy magánügy miatt robbanhatott ki a hónapok óta tartó belharc a Borsod megyei Jobbikban. A személyes viszályt a két főszereplő, Szegedi Csanád szerencsi elnök, a Jobbik alelnöke, illetve Endrésik Zsolt - már független - parlamenti képviselő, a párt májusban kizárt borsodi elnöke is elismerte az [origo]-nak, de a konfliktus okára másként emlékeznek.

Borsodban, a párt legerősebb megyéjében, hónapok óta tart a belharc, amely ahhoz vezetett, hogy Endrésik Zsolt és a megyei vezetés többi tagja lemondott posztjáról áprilisban, majd több, Endrésikhez lojális szervezetet feloszlatott a pártvezetés. A parlamenti frakció kizárta a képviselőcsoportból, majd a pártvezetés május elején a Jobbikból is kizárta Endrésiket. Ezután múlt hétfőn a Jobbik vezetése tizenegy Borsod megyei alapszervezet feloszlatásáról döntött, öt másik szervezet működését pedig felfüggesztette. A párt közleménye szerint erre azért volt szükség, hogy a pártvezetés "a Borsod megyén belüli viszálykodás végére pontot tegyen". Szabó Gábor pártigazgató az [origo]-nak hozzátette: "Endrésik Zsolt és társai kizárása elkerülhetetlen volt, mert személyes ellentétek hátráltatták a munkát".

1500 évvel ezelőtt párbajoztak volna

Szegedi Csanád az ellentétről azt mondta az [origo]-nak: akkor romlott meg a viszonya Endrésikkel, amikor 2009-ben megkérte őt, legyen a gyermeke keresztapja. Szegedi ezt akkor visszautasította, mert úgy érezte, hogy ezzel Endrésiknek politikai céljai vannak, és a karrierjét szeretné egyengetni. A visszautasítást Endrésik Szegedi szerint nagyon zokon vette, és megharagudott rá. Endrésik megerősítette, hogy 2009-ben valóban Szegedit kérte fel keresztapának, de hozzátette, hogy nem sértődött meg a visszautasító válaszon. A gyerek keresztapja végül a Jobbik edelényi elnöke lett.

Endrésik Zsolt kijelentette, hogy a kapcsolat megromlásának igazi oka nem a keresztapaság. Szerinte a viszály alapja "egy olyan személyes konfliktus, amelyet 1500 évvel ezelőtt párbajjal intéztek volna el". Kérdésünkre, hogy nőügyről van-e szó, Endrésik azt válaszolta: "hadd ne mondjak erre semmit". Korábban ugyanis több borsodi jobbikos is azt mondta az [origo]-nak, hogy "Csanád megbocsáthatatlan dolgot követett el", és a pártban egy nőügyről pletykálnak. Beszéltünk olyan borsodi jobbikos képviselővel, aki azt állította, hogy Endrésik neki személyesen is felhozta ezt a problémát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szegedi Csanád tavaly március 15-én a Jobbik ünnepségén

Megkérdeztük Szegedi Csanádot, hogy milyen más konfliktusra célozhatott Endrésik, amikor tagadta, hogy a keresztapaságon sértődött meg. A Jobbik alelnöke ekkor azt mondta: "fogalmam sincs, hogy Endrésik milyen nőügyről beszélt a jobbikosoknak, nekem tiszta a lelkiismeretem".

Endrésik nemcsak a borsodi jobbikosoknak célzott rá, hogy információi vannak arról, hogy Szegedi kifogásolható dolgot tett. Szegedi Csanád Hiszek Magyarország feltámadásában című könyve néhány héttel ezelőtt jelent meg. Endrésik, aki hétfőn a parlamentben is ezt a könyvet olvasta, a Facebookon ezt korábban úgy kommentálta: "remélem, hogy a házasságtörések, a pénzügyi és politikai machinációk és egyéb érdekességek is megtalálhatók benne. Lehet, hogy nekem is kellene írnom egy könyvet?" Szegedi Csanád erről a kommentről csak annyit mondott, hogy tud róla, és szerinte Endrésik le akarja járatni.

Jó barátok voltak

A megkérdezett borsodi jobbikosok szerint a kizárt borsodi elnök és Szegedi a 2010-es választások idején még jóban volt egymással. Többen azt mondták, hogy "tavaly hirtelen egymás ellen fordult a két borsodi vezéralak", és elkezdődött a belharc Borsod megyében. Szegedi Csanád és Endrésik Zsolt is elismerte, hogy korábban nagyon jó kapcsolatban voltak. Endrésik azt is hozzátette, hogy "eredetileg Csanád által kerültem a Jobbikba".

Forrás: MTI/Vajda János
Endrésik Zsolt egy múlt heti sajtótájékoztatón

Információnk szerint az országos pártvezetésben többen is tudtak arról, hogy Endrésik és Szegedi viszonya "egy magánügy miatt" romlott meg. Vona Gábor pártelnök - az egyik vezető jobbikos politikustól származó információnk szerint - áprilisban úgy látta, hogy "a borsodi viszálykodást" a tisztújítások előtt le kell zárni, és szerinte az országos vezetésnek kell lépnie, ha helyben nem tudják tisztázni a konfliktust. A Jobbik szombaton tartja az országos tisztújítását, amelyen Szegedi Csanádot ismét alelnöknek jelölik. A Borsod megyei tisztújítás később lesz, Szegedi azt mondta, hogy még nem döntött arról, indul-e a borsodi elnöki posztért.