Vágólapra másolva!
A Tárki felmérése szerint nőtt az idegenellenesség Magyarországon az elmúlt öt évben. Most már tízből négy magyar nyíltan idegenellenesnek tekinthető, mert az a véleménye, hogy menedékkérők be se tehessék a lábukat az országba. Ebben egyetértenek a romák és a Jobbik szavazói.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt évhez képest nőtt azoknak az aránya, akik szerint egyetlen menedékkérőt sem kellene beengedni Magyarországra. Idén márciusban tíz felnőtt magyarból már négyen számítottak nyíltan idegenellenesnek - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet.

Közleményük szerint a Tárki a kilencvenes évek eleje óta évi rendszerességgel vizsgálja a magyar társadalom külföldiekkel, ezen belül a menedékkérőkkel kapcsolatos attitűdjét. Az idegenellenesség vizsgálatában összegyűjtött adatsor idei alakulása azt mutatja, hogy tavalyhoz, illetve az elmúlt évekhez képest nőtt a nyíltan idegenellenesek aránya és ezzel párhuzamosan csökkent azoké, akik mérlegelnék, milyen nemzetiségű menedékkérőt kellene beengedni az országba.

2012 márciusában a felnőtt lakosság 40 százaléka választotta azt az "idegenellenesnek tekinthető állítást", hogy az országba menedékkérő "be ne tehesse a lábát", az elmúlt öt évben tapasztalt 29-32 százalék közötti aránnyal szemben . A Tárki szerint idén a megkérdezettek 11 százaléka tekinthető idegenbarátnak: "akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni". A megkérdezettek 49 százaléka mérlegelné a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdését. E csoport aránya az utóbbi öt évben 60 százalék körül mozgott - írta a Tárki.

Az idegenellenességet vizsgálva az egyes társadalmi csoportok körében a kutatók azt tapasztalták, hogy az átlagnál nagyobb az idegenellenesség a nemszavazók, a külföldi munkát tervezők, az alacsony iskolai végzettségűek, a munkanélküliek, a közüzemi díjhátralékot felhalmozók, a közép-dunántúliak, a romák, illetve a Jobbik szavazóinak körében.

A Tárki a lakosság idegellenességének vizsgálatát márciusban országos reprezentatív mintán, ezer felnőtt ember személyes megkérdezésével végezte.

A Tárki felméréséről bővebben itt olvashat.