Vörös festékkel öntötték le a Horthy-szobrot Kerekiben

Dániel Péter ügyvéd vörös festékkel öntötte le A Horthy-szobrot
Vágólapra másolva!
Keddről szerdára virradóra vörös festékkel öntötték le Horthy Miklós egész alakos szobrát Kerekiben. A tettet magára vállalta egy ügyvéd, aki szerint nem jár emlékmű Horthynak.
Vágólapra másolva!

Vörös festékkel öntötték le Horthy Miklós vasárnap avatott szobrát a Somogy megyei Kerekiben, a hírt a Mandiner blog közölte szerdán. A tettet magára vállalta Dániel Péter ügyvéd, aki állítása szerint keddről szerdára virradó éjjel öntötte le a szobrot, és az eseményről saját Facebook-oldalán számolt be.

Dániel a leöntött szoborról készült kép mellett véleményét is kifejtette az ügyről. Mint írta, azért öntötte le a szobrot "mert tömeggyilkos háborús bűnösnek nem jár szobor, és nem jár tisztelet". Az [origo]-nak a szobor megrongálását megerősítette Csicsai László, a település alpolgármestere. Csicsai szerint mindenkinek meg lett volna a lehetősége arra, hogy még a szobor felállítása előtt írásban jelezze az önkormányzatnál, nem ért egyet a Horthy-szoborral, de nem jelezte senki, hogy problémája lenne. A szobrot leszerelték a talapzatról, és elszállították a helyszínről, de a festéknyomok jól láthatóak a talapzaton is.

Forrás: Dániel Péter/Facebook
A vörös festékkel leöntött Horthy-szobor Kerekiben

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István - Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, rendőrségi feljelentést tettek, és további jogi lépéseket is terveznek, egyebek között a keletkezett kár miatt. A szobrot ők vették le a talapzatról a rendőri helyszínelést követően. A festéket hígítóval leszedik róla, helyreállítják, majd hamarosan visszakerül az eredeti helyére. Mint kifejtette, elképesztőnek és egyben elkeserítőnek tartja, hogy ilyen megtörténhetett.

Marton Lajos, Kereki polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy Dániel jelezte, le akarja önteni a szobrot, ezért a szoborállítók megpróbálták fokozottan őrizni az alkotást, azonban a támadásnak hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Vélhetően ezután nem sokkal történt az akció.

A szobrot a Horthy István - Mártírok és Hősök Alapítvány mellett Kereki alpolgármestere, Csicsai László, valamint Sas Attila vállalkozó állíttatta. Marton Lajos, az 570 lakosú somogyi falu független polgármestere korábban azt mondta, hogy a település öt független tagból álló testülete jóváhagyta a szoborállítást, ő maga nem támogatja, de elfogadja a testület többségének akaratát. A polgármester szerint a szoborállítás megosztja a falut. Hangsúlyozta, szeretné, ha másról lenne híres a település, és nem válna politikai csaták színterévé.