Antiszemita kötelezőkről beszélnek magyartanárok

Vágólapra másolva!
Politikai nyomásra olyan szerzők kerültek be az új Nemzeti alaptantervbe, akiket csak antiszemitizmusuk kapcsol össze - közölte a Magyartanárok Egyesület a NAT szerdai elfogadása után.
Vágólapra másolva!

A Magyartanárok Egyesülete elfogadhatatlannak tartja, hogy az új Nemzeti alaptantervbe (NAT) politikai nyomásra olyan szerzők kerültek bele, akiknek az értékelésében viszonylagos tudományos konszenzus sincs.

A szervezet közleménye szerint Szabó Dezső, Nyirő József és Wass Albert nem nemzeti konzervatívok, hanem nemzeti radikálisok. "Szabó Dezső és Nyirő József sem világképe, sem stílusa szerint nem nevezhető konzervatívnak. Szabó Dezső expresszionizmusa épp az ellenkező irányba mutat. Azaz nemcsak a szerzőválasztás, hanem az elnevezés is védhetetlen szakmailag" - írták.

A Magyartanárok Egyesülete szerint Wass Albert - néhány korai művétől eltekintve - inkább népszerű lektűríró, ekként helye lehet az irodalom határterületei érettségi tételtípusban, de nem a Nemzeti alaptantervben. "A három írót - erdélyiségükön kívül - csak műveikben is erőteljesen megnyilvánuló antiszemitizmusuk kapcsolja össze. Ez egy európai országban, márpedig Magyarországot annak tudjuk, aligha lehet indok egy központi és előíró jellegű oktatáspolitikai-tartalomszabályozási dokumentumban való szerepeltetésükre" - írták.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: nem szerencsés ideológiai síkra terelni a NAT-tal kapcsolatos véleményeket. "Az említett szerzők jeles, az adott korra nagy hatást gyakorló személyiségek voltak, akik méltán kaptak helyet az alaptantervben" - hangsúlyozta. Az új NAT-ot szerdán fogadták el.