Schmitt Pál nem viheti magával új lakásába a drága zongoráját

Vágólapra másolva!
Egyelőre még a Köztársasági Elnöki Hivatal sem tudja, mikor és hova fog költözni Schmitt Pál, akinek 150 millió forintból keresnek új otthont. A választásnál biztonsági és családi szempontokat is mérlegelnek. Az azonban biztos, hogy Schmitt nem viheti magával azokat a szőnyegeket, függönyöket és a 2,5 millió forintos zongorát, amit megválasztása után vásároltatott az állammal.
Vágólapra másolva!

Még a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH) sem tudják, hogy mikor és hova költözik Schmitt Pál. "Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem" - mondta korábban Schmitt Pál az RTL Klubnak arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát. Az már biztos, hogy hiába van több saját villája is, az állam vásárol neki új otthon: a Magyar Közlönyben a napokban megjelent határozatban a kormány 196,5 millió forintot különített el az államfőváltás költségeire.

Ebből az összegből 150 millió forintot ingatlanvásárlásra fordíthat a hivatal - közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium az [origo]-val. Nemcsak a lakást, hanem a fenntartását - továbbá a volt köztársasági elnököt megillető titkárság irodájának fenntartási költségét, illetve a költözésekkel járó valamennyi költséget - is az államnak kell állnia, erre további húszmillió forintot tettek félre. A KEH az [origo]-nak küldött levélben azt írta, hogy Schmitt Pál új otthonának kiválasztásánál többek között biztonsági, személyes illetve családi szempontok is felmerülnek.

Schmitt beköltözése után a Sándor-palotát és az elnöki rezidenciát összesen 15 millió forintért újították fel. Hivatali ideje alatt 9,5 millió forintért vásároltak új padlószőnyeget a Sándor-palotába, a rezidenciára és az elnöki szobákba. Bútorokra 4,7 milliót költöttek, Schmitt új zongorát is vett 2,5 millióért, ezen kívül új függönyöket, párásító készülékeket, konyhai berendezéseket és metszeteket is vettek.

A KEH közlése szerint a Sándor-palota berendezése egyelőre változatlan, az elnöki rezidenciáról pedig azok az ingóságok kerülnek át a volt államfő új otthonába, melyek eredetileg is az ő tulajdonában voltak.