Az MSZP-s képviselő szerint rágalom, hogy plágizált

Vágólapra másolva!
Az ügyészség egyelőre nem kereste meg Bárándy Gergelyt, bár a Hír Tv szerint feljelentették, mert plagizálta doktori dolgozatát. Bárándy azt állítja, ez nem igaz.  
Vágólapra másolva!

Disszertációm olvasható az interneten, megjelent könyv formájában, csütörtökön pedig levélben hatalmaztam fel a Pécsi Tudományegyetem doktori iskoláját, hogy hozzon nyilvánosságra minden velem, a tanulmányaimmal kapcsolatos dokumentumot - közölte csütörtökön az [origo]-val Bárándy Gergely. Az MSZP országgyűlési képviselője arra reagált, hogy a HírTv szerdán közölte: értesüléseik szerint plágiumgyanú miatt bejelentést tettek a politikus ellen a Baranya megyei főügyészségen.

Bárándy Gergely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán végzett, majd 2009-ben a Pécsi Tudományegyetem jogi karán írta PhD-dolgozatát "A közösségek emberi méltóságának büntetőjogi védelme Magyarországon" címmel. A főügyészség az [origo]-nak nem árult el semmit az ügyről, mindössze azt erősítették meg, hogy bejelentés érkezett hozzájuk. Nem derült ki, hogy pontosan kit érint a bejelentés, mikor érkezett és miről szól. Azt sem árulták el, tettek-e bármit az ügyben és mikorra várható érdemi nyilatkozat.

Maga Bárándy úgy véli, róla közismert, hogy hosszú ideje foglalkozik ezzel a témával, nemcsak jogászként, hanem politikusként, 2002 óta rendszeres publikál is ilyen kérdésekről. Őt egyébként ebben az ügyben nem kereste meg az ügyészség, így csak a sajtóból tájékozódik.

A képviselő arra készül, hogy beperelje a Hír Tv-t, illetve a Magyar Nemzetet. Mint mondta, ha valóban ügyészségi eljárás folyik egy bejelentés miatt, az nem lehet plágium miatt. A plágium ugyanis - érvel a képviselő - a tudomány világában a legnagyobb bűn, jogi szempontból azonban nem bűncselekmény, így az az ügyészségre nem tartózhat.

Bárándy ezért úgy véli, a Magyar Nemzet és a Hír TV tudatosan sértette meg személyiségi jogait. Ezenfelül felszólítja őket, hogy a hatályos médiatörvénynek megfelelve, jelöljék meg a forrásukat. A képviselő ugyanis közölte: ha megtudja, ki tett bejelentést, hamis vád miatt feljelenti.