Újra nekifut az ügynökaktáknak az LMP

Vágólapra másolva!
Az LMP pénteken újra benyújtotja az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatát - jelentette be sajtótájékoztatóján Schiffer András képviselő. A politikus a lépést azzal indokolta, hogy "pofátlanságnak tartja", hogy a kormány a korábbi ígéretei ellenére nem nyújtotta be május 15-ig a Nemzeti Emlékezet Bizottság felállításáról szóló javaslatát.
Vágólapra másolva!

Az ügynökakták kérdése februárban került ismét napirendre a parlamentben. Ekkor az Országgyűlés többsége elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló LMP-s törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. Az indítvány teljes egészében megismerhetővé tette volna az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat. Később Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentban jelezte, hogy pártja a kérdés megoldását saját maga dolgozza ki.

A Fidesz-frakció viszont nem tudott megegyezni - a kiszivárgott hírek szerint heves viták folytak arról, hogy nyilvánosságra kell-e hozni az ügynökaktákat, és ha igen, kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek -, és végül egy kérdést halogató döntést hozott: azt javasolta a kormányzó képviselőcsoportoknak, hogy alakuljon meg az úgynevezett Nemzeti Emlékezet Bizottsága. Ennek a határideje volt május 15.

Schiffer András most úgy fogalmazott: habár a bizottság felállítását önmagában még kevésnek tartották volna, de "az a pofátlanság" meg sem fordult a fejében, hogy a kabinet még az önmaga által állított határidőt sem fogja betartani. Ezért nyújtja be újra a javaslatát. Hozzátette, egyetlen kormánypárti politikus sem indokolta meg, hogy miért szegték meg az ígéretüket. Szerinte ez azt bizonyítja hogy a Fidesznek továbbra is egy célja van: "szőnyeg alá söpörni azt a kérdést, ami 22 éve mérgezi a magyar politikai közéletet".

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megpróbáltak felállítani egy bizottságot is az ügyben, de "a kartellpártok összezártak, a Fidesz és az MSZP megakadályozta" a törekvésüket. A politikus kijelentette, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz nem akar lépni az ügyben, ezért újra beterjeszti az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló javaslatot. Hangsúlyozta, hogy ez csupán egyetlen ponton különbözik a december elsején benyújtott indítványától: a törvény 1-5 évig terjedő börtönnel büntetné azokat, akik jogosulatlanul birtokolnak vagy használnak fel állambiztonsági iratokat.

Az LMP-s politikus szerint az elképzelésük kimerítő megoldásokat tartalmaz arra, hogy hogyan lehet kezelni a jelenleg is érvényes nemzetbiztonsági és katonai biztonsági érdekeket. Az LMP arra szeretne választ kapni, hogy a rendszerváltozás folyamatát és az azt követő éveket és évtizedeket hogyan szőtték át a túlélő állambiztonsági hálózatok - mondta Schiffer András.