Megszenvedi a Balaton a felmelegedést

Vágólapra másolva!
Fel kellene készülni arra, hogy pár évtized múlva növekszik a szárazság, ami kihathat az érzékeny, sekély vizű Balaton üdülőtóként való hasznosítására - hangzott el egy, a Balatonról szóló siófoki szakmai rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Az ezredforduló óta - 2010-et kivéve - átlag alatti mennyiségű csapadék hullott a Balatonra, és hatszor fordult elő, hogy egy évben több vizet vesztett a tó, mint amennyi belekerült. Ilyenre korábban, az 1921-óta zajló mérések óta nem volt példa - mondta a rendezvényen Varga György, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet (VITUKI) tudományos főmunkatársa.

Varga György szerint aggasztó, hogy az 1970-es évek óta jelentősen csökkent a vízgyűjtőkből a tóba folyó víz mennyisége, mert a következő évtizedekben az éves középhőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal emelkedhet.

Jelenle 81 centiméter a Balaton vízállása, ami a borúlátóbb előrejelzések szerint a szezon végére 60 centiméter alá süllyedhet. Ez nagyon alacsony érték, jóllehet volt már sokkal rosszabb is a helyzet: a 2003-ban mért legalacsonyabb vízállás 23 centiméter volt - tette hozzá a szakember.

Nováky Béla, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) értékelő jelentésének egyik szerzője elmondta, hogy a Balaton életében 2000 előtt kisebb változásokat, periódusokat lehetet észlelni. 2000 után azonban külső hatásokra jelentősen megváltoztak a tó belső törvényszerűségei, az éghajlatváltozás éreztetni kezdte hatását.

Hozzátette, a közép-európai tavak fenntartható használatának elősegítését célzó EULAKES projekt előrejelzései szerint pár évtized múlva számottevően szárazabbá válthat a tó körüli éghajlat. 2015-2020-ig nem várható jelentős változás, így van idő felkészülni, és megfelelő vízgazdálkodási stratégiát kidolgozni.