Robbanás volt a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

Zalaegerszeg, 2012. május 18. Tűzoltók hűtenek egy tartályt a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában, amelyben robbanás történt hajnalban.
Vágólapra másolva!
A detonáció miatt meggyulladt a bitumen egy ezer köbméteres tartályban. Senki sem sérült meg, a lángokat megfékezték, és megkezdték a tartály hűtését.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt pénteken hajnalban a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában, és egy tartályban bitumen gyulladt ki. Wéber Antal, a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte, hogy senki sem sérült meg, a lángokat megfékezték, és megkezdték a tartály hűtését. A lakosságot érintő intézkedésre nem volt szükség az olajfinomító környékén.

A katasztrófavédelem igazgatója azt mondta, a baleset egy 6-8 méter átmérőjű, fémborítású, merevtetős tartálynál történt. Ennek tetején a déli, délnyugati oldalon 3-5 centiméter mélységű rés nyílt a tartály bitumennel történt feltöltése közben. A detonáció a szemtanúk szerint nem volt nagy erejű, pukkanásként lehet leírni, de "kellett hozzá akkora energia, hogy szétnyíljon tőle a fém borítás". A tároló megbontása után tudják pontosabban meghatározni, de ennek következtében lobbanhatott be az éppen töltődő tartály nagyjából tíz százalékát kitevő bitumen, illetve az a felett lévő gázok és gőzök.

A lángokat a tűzoltók eloltották, a további hűtéshez nitrogént és gőzt juttatnak a nagyjából tíz méter magas tároló belsejébe. A tartály csak részben, mintegy 10 százalékos mértékben volt feltöltve bitumennel - mondta Wéber Antal.

A Mol automata védelmi és biztonsági rendszere azonnal észlelte a történteket. A riasztáskor még a legmagasabb készültségi fokozattal helyszínre vonuló tűzoltók hamarosan megállapíthatták, hogy nincs nagy veszély.

Forrás: MTI/Varga György
Az érintett tartályt már tűzoltók hűtik Zalaegerszegen

A Mol sajtóközleménye szerint a környezetbe minimális - nem kimutatható - mennyiségű légnemű káros anyag került, amely a lakosságot nem veszélyeztette. A Mol-csoporthoz tartozó Zalai Finomító a reggeli óráktól ismét teljes kapacitással működik.

A kár mértéke meghaladja a 10 millió forintot. A káresemény okának kivizsgálására vizsgálat indult - áll a Mol közleményében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Hajdu Márton hangsúlyozta, hogy a környező tartályok nem sérültek meg, de a beavatkozás ideje alatt is folyamatosan ellenőrzik azok állapotát.

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelősége teljes körű vizsgálatot folytat az üzemzavar kialakulásának a felderítésére. A telephely az iparbiztonsági hatóság felügyelete alá tartozik, más veszélyes üzemekhez hasonlóan ez az üzem is folyamatos ellenőrzés mellett dolgozik. Pénteken délelőtt a tűzoltók befejezték a beavatkozást az üzemzavarnál.