Vágólapra másolva!
Indokolatlan szerződéseket kötöttek, és több embert munkavégzés nélkül foglalkoztattak a MÁV Informatika Zrt.-nél azok a vezetők, akik ellen vádemelési javaslatot tett a BRFK.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal zárta le a Budapesti Rendőr-főkapitányság a MÁV Informatika Zrt.-nél 2009-ben indított nyomozást. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya 2009 novemberében hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a MÁV Informatika Zrt.-nél történt visszaélések miatt. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter feljelentésének adatai alapján felvetődött a gyanú, hogy indokolatlan volt több szerződés, amelyet a MÁV Informatika Zrt. vezető beosztású tagjai különféle vállalkozásokkal kötöttek.

A szerződő gazdasági társaságok képviselői több tízmillió forintos összegeket vettek fel a MÁV Informatika Zrt.-től olyan munkákért, amelyeket el sem végeztek, így az azokról kiállított számlák kifizetésével a MÁV Informatika Zrt. mintegy 30 millió forint vagyoni hátrányt szenvedett - áll a BRFK közleményében.

A rendőrség megalapozott gyanúja szerint a MÁV Informatika Zrt. vezető tisztségviselői olyan külföldi utazásokon vettek részt, amelyek valódi célja magánjellegű, és ezekkel is több millió forint vagyoni hátrány érte a MÁV Informatika Zrt.-t.

A volt vezető tisztségviselők több embert munkavégzés nélkül foglalkoztattak a cégnél. A munkahelyükre vagy egyáltalán nem jártak be, vagy csak nagyon rövid ideig tartózkodtak ott, feladatokat nem kaptak és nem is végeztek, irodával nem rendelkeztek, viszont a munkabérüket és az azokhoz kapcsolódó juttatásokat minden esetben maradéktalanul átutalták nekik. Ez csaknem negyvenmillió forint vagyoni hátrányt jelentett a MÁV Informatikának.

A több mint két évig tartó nyomozás eredményeként a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya összesen 14 volt vezető tisztségviselővel szemben tett vádemelési javaslatot a napokban, a nyomozás során keletkezett - több mint 8000 oldalnyi - nyomozati iratot tartalmazó, 9 kötetnyi iratanyagot 2012. május 16-án küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek - áll a BRFK közleményében.