Mindent körbezár a kolontári sivatag

Veszélyes por Kolontár külterületén, zagytározó
Vágólapra másolva!
A levegőben száll, de ott van az ebédlőben, a macskán és a távolsági buszon is. A kolontári átszakadt vörösiszap-tározóból szálló por mennyisége szeles időben többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket. A helyiek allergiás és asztmás tünetekre panaszkodnak, többen a költözést fontolgatják.
Vágólapra másolva!

"A porra vigyázzatok" - mondta egy devecseri férfi pénteken délután, miután röviden elmagyarázta a Kolontár felé vezető utat az [origo] tudósítóinak. Csütörtökön az erős szél miatt több mint tízszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket a szálló por mennyisége a településen. Ez azt jelenti, hogy huszonnégy órás átlagban 553 mikrogramm por volt egy köbméter levegőben, holott a határérték 50 mikrogramm.

A környezetvédelmi hatóság helyi felügyelőségének laboratóriumvezetője, Nagy Attila pénteken azt mondta, a fő probléma a napközben előforduló csúcskoncentrációkkal van, mert a több ezer mikrogrammot is elérhetik légköbméterenként. Ez olyan mértékű koncentrációnövekedés, ami rövid idő alatt is jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

Az [origo] által megkérdezett helyiek pénteken egyszerűen csak katasztrófának nevezték a timföldtározóból származó vörös anyagot, amelyből erős szél esetén valódi porvihar kerekedik. Elszaporodtak az asztmás megbetegedések, erős szélben az emberek a házukba zárkóznak, a földeket és a szabadon kószáló állatokat pedig vöröses árnyalatúvá változtatja a szálló por.

Az ember mást se érez, csak a port

A szokatlanul erős porzást az okozza, hogy az ajkai timföldgyárban technológiát váltottak a 2010. októberi katasztrófa után, és a vörösiszapot már száraz állapotban helyezik el. Így amíg be nem fedik a Mal Zrt. összes tározóját, a település minden erősen szeles napot megszenved. Már március 30-án is háromszorosan meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Pénteken nem volt erős szél, de még így is látható volt a porfelhő a tározó felett. A képre kattintva galéria nyílik!

A legtöbb port a településhez tartozó, de attól valamivel távolabb fekvő Lőrintepuszta és Csótapuszta kapja. A két telep a tározó közvetlen közelében, ráadásul szélirányban fekszik, közel ötvenen élnek ott. "Tiszta vörös ott minden" - mondta két férfi, akik kora délután a kolontári Diófa vendéglőben beszélgettek. Egyikük azt mondta, csütörtökön, amikor a nagy szélvihar volt, maga is Lőrintepuszta közelében dolgozott, és a portól teljesen kiszáradt a szája, és folyt az orra.

"Az ember mást se érez, csak a port" - mondta az [origo]-nak a Lőrintepusztán élő Kardos László. A fiatal férfi azt tervezte, hogy házat épít Lőrintepusztán, már a téglát is beszerezte hozzá, de nem mer hozzákezdeni. "A családomat nem akarom kitenni ennek" - mondta, inkább elköltöznének.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ab2v44f6yrbRR6df

Kardos László kolontári lakos videója a csütörtöki porviharról

Kardos szerint egyszer osztottak ki maszkokat a telepen, családonként ötvenet. Viszont ezeket a maszkokat négyóránként cserélni kell, mert elhasználódnak, ráadásul Kardos szerint hatgyermekes családok is vannak. Szerinte a polgármester csak annyit mond nekik, hogy zárkózzanak be a házba. "Pedig nem vagyunk mi börtönben" - fakadt ki.

Sokan mégis a házukban keresnek menedéket a por elől, egy lőrintepusztai férfi is azt mondta, hogy "be kell zárkózni, és a gyerekeket nem szabad kiengedni". A legtöbb helyi szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha elköltöznének, ehhez pedig az önkormányzattól várnának támogatást. "A kolontáriak lakónegyedet kaptak, velünk mi lesz?" - kérdezte az egyikük.

A vörösiszapos cipőt nem szeretik a buszon

A vörösiszap-tározó fölött pénteken is ott szállingózott a vörös por. "Nem látni tőle semmit" - mondta a csütörtökön is tapasztalt porviharról Por Antalné, a tározó és Lőrintepuszta mellett fekvő csiszolóüzemben. Az éppen az ebédlőben üldögélő Porné szerint a vörös por az épületbe is beszivárog, és mindenre rászáll. "Ez reggel még tiszta volt" - mutatott egy vörös foltos konyharuhát Porné kollégája, Mezőfi Zoltánné. Hozzátette azt is, hogy csak a benti asztalt törölte le vele. Vörös por volt a két nő ruháján, de még a sótartón is. "Ételt nem lehet elöl hagyni" - mondták.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Reggel még tiszta volt. A képre kattintva galéria nyílik!

A vörösiszap másfajta problémákat is okoz a lőrintepusztaiaknak. Többen is panaszkodtak arra, hogy poros vagy sáros lábbal nem engedi őket leülni a sofőr a helyi Volánbusz-járaton, sőt volt, hogy felszállni sem engedték őket. "Ne menjen hátra, mert károsítja mások egészségét" - Orsós Árpád helyi lakos szerint így kérte meg őt a buszsofőr, hogy sáros cipőjében ne menjen be a busz belsejébe, hanem az ajtó mellett állva utazzon.

Orsós még egy hivatalos levelet is mutatott, amelyet egyik rokona panaszlevelére küldött válaszként a helyi buszjáratokat üzemeltető Somló Volán Zrt. A levél szerint Orsós rokonán az esős idő miatt nagyon sáros, "vörös iszapos" cipő volt, ezért a sofőr megkérte arra, hogy ne üljön be a busz belsejébe, hanem a busz elülső részén, állva utazzon.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Nem engedik felszállni a buszra. A képre kattintva galéria nyílik!

A levélben a cég kifejti, hogy ugyan átérzi a lőrintepusztaiak "nehéz lakhatási körülményeit", az autóbuszok állandó takarítása többletköltséget okoz nekik, és a többi utas is panaszkodik emiatt. "Ki tehet róla, hogy az én cipőm saras?" - szólt bele egy lőrintepusztai férfi a beszélgetésbe. "A Mal" - válaszolta egy másik.

"Anyu, meg fogok fulladni"

"Teregetni nem lehet" - mondta az [origo]-nak Klung Zoltánné, aki családjával Csótapusztán él. Az idős asszony szerint a porzás óta bent teregetnek a házban, mert kint még a szárítókötelek is vörösek, és azokat is pucolni kell. Az állatokat szeles időben ki sem engedik, a teheneiken azonban még így is meglátszik a vörös por. Klungné egyébként asztmás, és az állapota szerinte csak rosszabb lett a portól, és folyamatosan köhög.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Lőrintepuszta környékén mindent beterít a vörös por (a képre kattintva galéria nyílik)

"Nem annyira zavaró, de benne van a levegőben" - mondta a porról Molnár Zoltán, aki az újonnan épített kolontári lakóparkban él. Kolontár nagy része a vörösiszap-tározótól nyugatra fekszik, az ott élők véleménye megoszlik arról, hogy a településen mennyire okoz problémát a szálló por. "Szeles időben lehet érezni" - mondta egy a gyerekével a játszótéren sétáló anya. Szerinte ilyenkor, ha lehet, nem megy ki az utcára, de a mindennapi életben nem okoz fennakadást a por.

Molnár szerint Lőrintepuszta és Csótapuszta térsége valóban problémás vidék, az Ajkára vezető út pedig néha egyenesen olyan, "mintha a sivatagban járna". Allergiásként megérezte a pormennyiséget, és erősebb gyógyszerre is váltott. "A szomszédban a kislány asztmás lett, de több kisebb gyermeknek is légúti panasza van" - mondta Molnár.

"Korábban nem volt asztmás a lány, 2010 decemberében kezdett fulladni" - mondta a szomszéd házban lakó Baranyai Tímea. Lányának, az ötéves Hérának szeles időben gyakran kell rohamoldót használnia. Édesanyja szerint egyszer még a fagyasztóba is bele kellett dugniuk a kislány fejét a hideg levegőért, mert a gyógyszer sem tudott enyhíteni az asztmás rohamán.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Ha meglátja a vörös port, mindig azt mondja, hogy "anyu, meg fogok fulladni" - mondta Baranyai. Az orvos szerinte azt tanácsolta nekik, hogy ha fúj a szél, akkor ne vigyék ki a házból, de "itt állandóan fúj a szél". Ha tudták volna, hogy a por ezt fogja kiváltani a lányuknál, akkor Baranyai szerint elgondolkodtak volna azon, hogy a vörösiszap-katasztrófa után visszaköltözzenek-e Kolontárra.

"Ne jöjjenek ki a házukból"

"Hatalmas probléma" - mondta az [origo]-nak a porról Tili Károly, Kolontár polgármestere. Ő már több alkalommal jelezte a problémát az illetékes hatóságnak, és a Mal Zrt.-nek is, eddig azonban csak annyi történt, hogy a bányakapitányság és a környezetvédelmi hatóság kötelezte arra a Malt, hogy földdel takarják le a tározót. A környezetvédelmi felügyelőség pénteken azt mondta, hogy az egyik fedetlen tározóra már van terv, azt augusztus végéig lefedik, de a 2010-ben átszakadt X-es kazettára a timföldgyár egyelőre nem nyújtott be intézkedési tervet.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Tili Károly arra kéri a kolontáriakat, hogy maradjanak otthon. A képre kattintva galéria nyílik!

A polgármester szerint rövid távon több megoldás is szóba jöhet, például az emberek kiköltöztetése vagy a tározó lepermetezése egy különleges anyaggal, ezekhez azonban olyan anyagi források kellenének, amelyekkel az önkormányzat nem rendelkezik. "Ne jöjjenek ki a házukból" - tanácsolja egyelőre a lakosoknak Tili.

Pénteken nem volt orvosi rendelés Kolontáron, így a háziorvost nem tudtuk megkérdezni a szálló por egészségügyi következményeiről. A polgármester szerint a helyi háziorvosnak nincs tudomása arról, hogy megnövekedett volna a légúti megbetegedések száma, a devecseri háziorvos azonban azt mondta, hogy az ő betegei közül többen felkeresték őt ilyen panaszokkal. "Hogy lerakódás lesz-e ebből, azt jelen pillanatban nem tudja senki" - mondta Tili és hozzátette, hogy egy dolog biztos a vörös porról: "nem egészséges".

Túlzónak tartja a hivatal a Kolontárról terjedő képeket

A csütörtöki erős szél idején az országos légszennyezettséget mutató térképen is hatalmas vörös folt ült a tározó környéke fölött. Pénteken Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője azt mondta, hogy a mérési eredmények interneten is terjedő térképes megjelenítése nem szerencsés, mert a hatásterület erősen túlzó. A tározókból származó légszennyezés a tározóktól dél-délkeleti irányban elhelyezkedő Ajka-Padragkút, Szőc, Halimba, Kolontár-Lőrintepuszta és Csótapuszta településeket érintheti a mért koncentrációban. A kiporzás a tározóktól északra fekvő településeket nem érinti, mivel nincsenek szélirányban. Hangsúlyozta azt is, hogy a porszennyezés a forrástól távolodva csökken, ezért mérési eredmények nélkül nem lehet kijelenteni, hogy az észak-balatoni településeken a porkoncentráció megnövekedett.