A Horthy-szobor leöntője ellen tüntetett a Jobbik

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője (j3) beszél a Jobbik tüntetésén a Liberális Klub Andrássy úton tartott rendezvényénél
Vágólapra másolva!
Tiltakozó megmozdulást tartott vasárnap a Jobbik a kereki Horthy Miklós-szobrot vörös festékkel megrongáló Dániel Péter ügyvéd és a "magyargyűlölet" ellen Budapesten. Dánielt rendőrök védték meg a tüntetőktől.
Vágólapra másolva!

Gaudi-Nagy Tamás, a párt képviselője a megmozduláson szorgalmazta, hogy még több emlékművet, szobrot állítsanak, és tartsanak megemlékezéseket az egykori kormányzó tiszteletére. Az általa magyarellenes kirohanásoknak nevezett akciók ellen mozgalmat hirdetett, Tégy a magyargyűlölet ellen! néven. Gaudi-Nagy szerint Magyarországon az antiszemitizmus és a cigányellenesség hívószavai mögött megbúvó magyarellenesség ellen kell küzdelmet folytatni.

A Somogy megyei Kerekiben múlt vasárnap felavatott életnagyságú Horthy-szobrot szerda hajnalban vörös festékkel öntötték le, és a szobor nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztottak. Az alkotás felállítása ellen tiltakozó Dániel Péter ügyvéd már korábban kilátásba helyezte a rongálást, majd aznap Facebook-oldalán el is ismerte a tettet. Szilágyi György, a Jobbik képviselője feljelentette a legfőbb ügyésznél.

A vasárnapi tüntetést, amelynek kétszáz résztvevője között gárdisták és jobbikos önkormányzati képviselők is voltak, az Andrássy úti Liberális Klub elé hirdették meg, arra az időpontra, amikor Dániel Péter meghívott vendégként előadást tartott az épületben. A helyszínre taxival érkező ügyvéd rendőri kíséret mellett ment be a ház kapuján, miközben "hazaáruló" és "mocskos zsidó" szavakat kiabáltak felé, pfujoltak és fütyültek a tiltakozók.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Gaudi-Nagy Tamás beszél a Liberális Klub Andrássy úton tartott rendezvényénél

Egy idős nőt még a rendezvény elején, Dániel Péter megérkezése után garázdaság miatt állított elő a rendőrség, míg egy férfit elkísértek a helyszínről, miután szót kért, de a tüntetés résztvevői "mocskos buzinak" és "zsidóbérencnek" titulálva nem engedték a mikrofonhoz.