A civilek csak ne beszéljenek bele a romapolitikába

2012.05.20. 17:46

Miniszteri szintre került a roma integráció ügye, ezért szorosabb és jobb hatásfokú lesz az együttműködés a romákat képviselő szervezettel - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrás minisztérium új vezetője vasárnap egy lakiteleki rendezvényen. Kifogásolta, hogy "mindenféle civil szervezetek" veszik maguknak a bátorságot, és a cigányság nevében beszélnek.

Balog Zoltán az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Kormányzati cselekvés a keretmegállapodás óta címmel rendezett tanácskozásán beszélt. Azt mondta, hazai és nemzetközi szinten is meg kell erősíteni az ORÖ szerepét, az állammal való partnerségét, mert abból sikeresebb dolgok lesznek, mint ha egyéni akciókat kezdeményeznek valakik.

A miniszter szerint nagy harc folyik azért, hogy ki képviselje a magyarországi cigányságot, mert "a média világában, a közpolitika világában", valamint a nemzetközi színtéren is "tudatosan kétségbe vonják" az ORÖ szerepét. A cigányság nevében nyilatkoznak "mindenfajta civil szervezetek" és mások, "akik veszik maguknak a bátorságot, és a ti nevetekben beszélnek anélkül, hogy veletek ezt megvitatták volna" - mondta a roma önkormányzat tagjai előtt a miniszter. Hozzátette, nem akarja azokat a civil szervezeteket bántani, amelyek jelentős szakmai munkát végeznek.

Kijelentette, arról még nem készült angol nyelvű tanulmány, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol alulról építkező kisebbségi képviseleti rendszer működik, arról viszont már igen, hogy ez a kisebbségi rendszer korrupt és alkalmatlan.

Helyesnek nevezte, hogy a diákoknak tanulniuk kell az etnikai hátterű vagy annak nevezett konfliktusok kezelését. "Pontosan tudjuk, hogy amit sokszor etnikai konfliktusnak tekintenek, annak semmi köze az etnikai konfliktushoz, hanem az a mélyszegénységben élők közötti ellentét" - fogalmazott Balog Zoltán.

Azt mondta, nem szeretne olyan "sikersztorit" bemutatni és olyan listát felsorolni, amely szerint minden rendben van, mert szerinte ez nem lenne igaz. A legnagyobb akadálynak a bürokráciát tartja, és ennek az a következménye, hogy lassabban haladnak az ügyek. A fontos azonban az, hogy "előremegyünk, és olyan dolgoknak a kapujában vagyunk", amelyek a következő hónapokban "konkrét előrelépést fognak jelenteni" - fűzte hozzá.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy Balog Zoltán miniszteri kinevezése utáni első hivatalos útja az ORÖ által szervezett konferenciára vezetett. "Meg fogjuk tenni azokat a lépéseket, amelyek a közös boldogulásunkhoz vezetnek" - ígérte.

Farkas Flórián, az ORÖ elnöke az Orbán Viktorral aláírt keretmegállapodás óta eltelt egy évet egy olyan befektetésnek nevezte, amely meghatározza az ország következő húsz évét. Az "új romapolitika" szerkezete szerinte készen áll, és szakmaiságra, felkészültségre, erkölcsiségre épül.

Az egy éve aláírt keretmegállapodás egyik fő célja, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. Célul tűzi ki emellett, hogy legalább tízezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni a tanulmányait.