Százmilliósra duzzasztott három telefonszámlát egy csaló

Vágólapra másolva!
Százmillió forintos kárt okozott az az előzetes letartóztatásban lévő férfi, aki vezetékes telefonokra olyan elektromos szerkezetet szerelt, amelyek aztán rövid idő alatt horribilis összegű számlákat generált. A rendőrség további károsultakat keres.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás, valamint magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást M. József ellen - közölte vasárnap a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitánysága.

A nyomozás egy budapesti férfi feljelentése alapján indult, aki arról számolt be, hogy egy internetes hirdetés nyomán kizárólag adattovábbításra vonatkozó telefonvonal-használatbavételi szerződést kötött egy gazdasági társaság nevében eljáró, Kovalits Gáborként bemutatkozó személlyel, havi 400 000 forintért. Az elkövető a férfi lakásán a vezetékes telefonra egy készüléket szerelt fel. Amikor a sértett másnap tájékoztatást kért szolgáltatójától, kiderült, hogy a felszerelt készülék alig egy nap alatt több mint egymillió forintos forgalmat generált. A becsapott férfi ezután tett feljelentést.

A csalással gyanúsított férfi közben ismét elment a sértett lakására, ahol már várták a rendőrök. Az igazoltatása során kiderült valódi személyazonossága is. M. József gépkocsijából különböző iratok, biankó szerződések, valamint a korábban lefoglalt készülékkel megegyező szerkezetek is előkerültek.

A kirendelt informatikus szakértő előzetes véleménye szerint az M. József által felszerelt készülék olyan elektromos szerkezet, amely máshonnan vett jeleket nem továbbít, de alkalmas előre beprogramozott számok folyamatos újrahívására. A készülék az előre beprogramozott emelt díjas számok folyamatos újrahívásával rövid időn belül hatalmas összegű telefonszámlákat generál.

A nyomozás adatai szerint M. József terhére további két, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény is róható. A három esetben összességében több mint százmillió forint kár keletkezett. M. Józsefet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A rendőrök szerint feltehető, hogy M. József korábban hasonló módszerrel többeket is becsapott. Várják a sértettek jelentkezését.