A kínosabb feladatokra sem mondott nemet soha Szijjártó Péter azért, hogy beteljesítse gyerekkori álmát, és Orbán Viktor mellett dolgozhasson. A Fideszben kemény munkabírásáért tisztelt szóvivő június 1-jétől kilép a kormányfő árnyékából, és államtitkárként dolgozik tovább. A focipályán annak örül a legjobban, ha gólpasszt adhat, de soha nem titkolta, hogy gólkirály akar lenni. Szijjártó Péter portréja.

"Egyszer véletlenül felvettem Orbán Viktor zakóját, és abban mentem el a Fidesz-székházból. Észre sem vettem, hogy az elnök kabátját viselem, a jegygyűrűmet is a zakóban felejtettem" - Szijjártó Péter szívesen mesélte ezt a történetet képviselőtársainak és fidelitasos ismerőseinek. A miniszterelnök szóvivője az [origo]-nak is felidézte a napot, amikor véletlenül Orbán zakójában távozott a Lendvay utcából, majd egy tévéfelvétel után a Fehér Ház konditermébe ment, és edzés előtt a kabát zsebébe tette a jegygyűrűjét.

Orbán Viktor egyik munkatársa hívta fel telefonon, hogy összecserélték a zakókat. A munkatárs elment a kabátért, amelyből Szijjártó elfelejtette kivenni a gyűrűjét. Az esetből elmondása szerint annyi kellemetlensége származott később, hogy a felesége megdorgálta: "azt mondta, jobb sztorit is kitalálhattam volna, miért nincs rajtam a gyűrű".

Nem tartja meglepőnek, hogy ehhez hasonló véletlenek történnek, mert már évek óta közvetlenül Orbán Viktor mellett dolgozik. A politikus a 2006-os választások előtt lett a Fidesz szóvivője, az elvesztett választás után kinevezték kommunikációs igazgatónak, 2009-ben Orbán Viktor elnöki stábjának vezetője lett, majd két évvel ezelőtt a miniszterelnök felkérte személyes szóvivőjének. A kormányátalakítással új feladatot kap, és elkerül Orbán Viktor közvetlen környezetéből: július 1-jétől a kormányfő nemzetközi kapcsolataiért felel majd államtitkárként.

Az volt az álma, hogy Orbán mellett dolgozhasson

"Eddig Orbán árnyéka volt, most Orbán előfutára lesz, alig vesszük majd észre a különbséget" - röviden így jellemezte Szijjártó Pétert egy fideszes képviselőtársa, aki szerint a politikusnak mindig is az volt az álma, hogy Orbán mellett dolgozhasson. Többen, akik a Fidelitasból ismerik Szijjártót, azt mondták az [origo]-nak: sokszor utalt arra, hogy "a csúcsnak azt érzi, hogy Orbán közvetlen munkatársa lehet". Egyikük úgy fogalmazott: "Peti cseppet sem érzi megalázónak, hogy évek óta Orbán szócsöve, ellenkezőleg, ő lubickol ebben."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán Viktor mellett a parlamentben. Kattintson a képre a galériáért!

"Soha nem éreztem magam árnyéknak" - reagált a kijelentésre Szijjártó, aki hozzátette, hogy Orbán mindig is egyenrangú munkatársként kezelte őt. Szijjártó szerint Orbán az elmúlt hét évben egyszer sem szidta le őt, "a kormányfő a kritikáit amúgy is úgy adja elő, hogy azt mondja: 'ilyen ügyekben érdemes lenne mondani azt is, hogy' - és ilyenkor legközelebb még jobban figyelek".

Az új államtitkári posztját a miniszterelnök azzal indokolta neki, hogy a nemzetközi kapcsolatok területe "az elmúlt két évhez képest még inkább fel fog értékelődni, a keleti nyitás ugyanis még intenzívebb munkát igényel". Szijjártó feladata ezután főleg a nemzetközi tárgyalások előkészítése és utókezelése lesz. "A kormányfő nemzetközi megállapodásait végig kell hajtani a bürokrácián" - fogalmazta meg tömören az új feladatát Szijjártó.

Egy jó értelemben vett robot

A munkatársak hajtása egyáltalán nem idegen Szijjártótól. Már 2001 és 2009 között, a Fidelitas vezetőjeként is (a Fidesz ifjúsági szervezetének 2001-től volt alelnöke, 2005 és 2009 között pedig elnöke) reggel ötkor kelt, este tízig pörgött, és ezt szinte elvárta a körülötte dolgozóktól is - mondta róla két egykori fidelitasos kollégája. Egyik egykori fidelitasos alelnöke úgy emlékezett: "előfordult, hogy vasárnap reggel hétkor telefonált, én még alig tértem magamhoz az előző esti kábulatból, ő pedig az aznapi sajtótájékoztató részleteit sorolta".

Az egyik őt jól ismerő fideszes képviselőtársa is úgy jellemezte, hogy "megállás nélkül hajtott és hajt, a szó jó értelmében egy bolond vagy inkább egy robot". Szijjártó elismerte, hogy munkatársaitól nagy munkatempót vár el: "Csodálom azokat, akik mellettem hosszabb ideig kitartanak, és megértem azokat, akik egy idő után nem bírják a tempómat, úgyhogy mindenkiről igyekszem később is gondoskodni."

A megkérdezett munkatársak mind úgy emlékeztek, hogy Szijjártó már a fidelitasos időkben is "imádott szerepelni". Egy munkatárs szerint ő volt a legaktívabb vezető, rengeteg rendezvényre járt, mert "imádta a fidelitasos pólót felhúzni, a színpadra zúzni, és beszédet mondani". A munkatársak egymás között sokszor csodálkoztak azon, hogyan tud sok, olykor napi négy-öt rendezvényen is részt venni.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Rogán Antallal egy fidelitasos sajtótájékoztatón

Hogyhogy a Neoton a kedvence?

"A brutális hajtás miatt Peti nem volt a Fidelitas legnépszerűbb alakja, és ehhez hozzájárult, hogy a bulikon se volt nagy partiarc" - mondta egy fidelitasos, aki szerint ebben szerepet játszott az is, hogy soha nem iszik alkoholt. "Szinte minden buliban akadt valaki, aki rácsodálkozott, hogyhogy a Neoton a kedvenc együttese, és miért csak egy kólával a kezében álldogál" - emlékszik vissza a fidelitasos.

Egy másik akkori munkatársa szerint főleg a fociról és a politikáról lehetett vele beszélgetni bulikon is, de "egyszer a csajokról is kikérdeztük őszintén". Az egykori munkatárs szerint Szijjártó elmesélte, hogy "kevés barátnője volt, 18 évesen csókolózott először, és az egyetlen komolyabb kapcsolata a későbbi feleségével, Szilviával volt". A feleségével 2003-ban találkozott, majd 2009-ben vette el feleségül (legnagyobb sajnálatára Orbán nem tudott elmenni az esküvőre), és tavaly született meg fiuk, Péter. Azóta még kevesebb ideje van a volt fidelitasos társakkal találkozni, egyik volt alelnöke szerint "örülnek, ha évente egyszer sikerül együtt vacsorázni".

Szijjártó Péter mosolyogva hallgatta, amikor elmeséltük neki ezeket a fidelitasosoktól hallott történeteket. Annyit tett hozzá, hogy soha életében tényleg egy korty alkoholt sem ivott, "már attól is rosszul vagyok, ha valaki a bor illatáról beszél", és egy slukk cigit sem szívott. Jelenleg a focizás miatt kólát sem iszik már, csak vizet. Kérdésünkre, hogy akkor sem inna alkoholt, ha Orbán Viktor hívná inni egyet, azt mondta: "A miniszterelnök ismer, annyit mond, ha alkohollal kínálnak minket, hogy a gyereknek csak hozzanak vizet."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbánnal Miskolcon a 2010-es kampányban

Elverték néha az osztálytársai

Szijjártó szerint a szigorú életmódja és a korai kelés a gyerekkorára vezethető vissza. Szülei mélyen vallásos emberek, így ő is vallásos nevelést kapott. Általános iskolában végig kitűnő bizonyítványa volt, egyik általános iskolai társa az [origo]-nak azt mondta, "az a tipikus, szemüveges jó tanuló volt", de emlékei szerint "Peti többször árulkodott is az osztálytársaira, ezért egyszer-kétszer el is verték". Szijjártó arra nem emlékszik, hogy árulkodott volna, és ezért verést kapott volna, de megjegyezte: "Az baj, ha így volt, viszont kinőttem." "Régen találkoztam az általános iskolai osztálytársammal, nem is volt osztálytalálkozóm, vagy ha volt, nekem nem szóltak" - tette hozzá.

Szijjártó a középiskolát a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban végezte, és ekkor szokta meg a korai kelést, mert a bencéseknél a hajnali mise hatkor vagy korábban kezdődött. A gimnáziumi évekre szívesen emlékszik vissza, a mai napig hálás például azért, hogy latint tanult. A gimnáziumban érte élete egyik legmeghatározóbb élménye: találkozott Orbán Viktorral. 16 éves volt, amikor a Fidesz elnöke előadást tartott a gimnazistáknak, utána pedig órákig beszélgetett a diákokkal, köztük Szijjártóval.

A politikus, akit ekkor Szíjasnak becéztek, állítása szerint már ekkor kijelentette az osztálytársainak: "óriási álmom, hogy ismerjem Orbán Viktort, és mellette dolgozzak". Szijjártó hozzáteszi, hogy Orbán mellett egykori győri szomszédja, Dézsi Csaba András, későbbi győri Fidesz-elnök hatására döntötte el, hogy politikus lesz. Pedig a szülei igyekeztek lebeszélni erről. Szijjártó szerint a szülei, akik 1990-ben és 94-ben még MDF-szavazók voltak, csak az után engedték, hogy belépjen a Fideszbe, miután felvették az egyetemre.

Semmire nem mondott nemet

Szijjártó így a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (ma Corvinus) nemzetközi kapcsolatok szakos tanulójaként 1998 januárjában lépett be a Fidesz győri szervezetébe. Néhány hónappal később már kampányolt is, ősszel pedig képviselői mandátumot szerzett a győri önkormányzatban. Ekkor már a szülei is a Fideszre szavaztak. Ezután Szijjártó tudatosan építette a politikusi karrierjét: megalapította a győri Fidelitast, majd 2000-ben az Ifjúsági és Sportminisztérium Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanácsának elnöke lett, és az ifjúsági pályázatok kiírásával és elbírálásával foglalkozott. Így ismerte meg Deutsch Tamás akkori sportminisztert, aki néhány évvel később a párt szóvivőjének kérte fel.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Balatonőszödön Gyurcsány Ferenc háza előtt

Szijjártó Péter szerint a kemény munkája miatt jöhetett szóba szóvivőként a 2006-os választások előtt, illetve amiatt, hogy miután 2002-ben bejutott a parlamentbe, "semmire nem mondott nemet". Egyik fidelitasos társa, aki ma szintén parlamenti képviselő, ezt úgy fogalmazta meg, hogy "Peti szinte bármilyen megalázó feladatot elvállalt és csillagos ötösre megoldott". Több olyan sajtótájékoztatót tartott, ami több fidelitasos szerint "sokáig nevetség tárgya volt". Példaként említették azt, amikor 2005-ben a Kempinski szálló előtt egy műanyag széken ülve virslit és barna kenyeret evett, miközben a hotelben Gyurcsány Ferenc a magyar üzleti elit tagjaival találkozott. Szintén többen megemlítették a Balatonban állva, feltűrt nadrágban tartott sajtótájékoztatót.

Szijjártó ezekről az eseményekről azt mondta: "23 évesen kerültem be a parlamentbe, nem várhattam, hogy rögtön valami elképesztően komoly üggyel bíznak meg". Emlékei szerint a balatoni sajtótájékoztató nem az ő ötlete volt, az viszont szerinte neki jutott eszébe, hogy a vízben állva beszéljen, mert így lehetett jól látni a témát, Gyurcsány Ferenc házát.

Soha nem hallották ötletelni

Már az első parlamenti ciklusában sem húzódott meg a parlament hátsó soraiban: mindjárt négy - az adóhivatali adatkezelést, a brókerbotrányt, az M5-ös autópálya állami kivásárlását, valamint az Apró-Gyurcsány érdekkör gazdagodását vizsgáló - parlamenti vizsgálóbizottságnak is tagja lett, sőt, őt választották a Gyurcsány meggazdagodását vizsgáló bizottság elnökévé. Deutsch Tamás, aki a 2006-os választások előtt a Fidesz kommunikációs igazgatója, később Orbán kabinetfőnöke volt, azt mondta az [origo]-nak, hogy a Gyurcsány-bizottságban végzett munkája miatt figyelt fel Szijjártóra a pártvezetés.

Deutsch szerint Orbán Viktorral és az akkori kampányfőnök Rogán Antallal döntötték el, hogy Selmeczi Gabriella mellett Szijjártót kérik fel szóvivőnek. Deutsch Tamás a második Fidesz-nemzedék - amelyhez szerinte Lázár János és Rogán Antal is tartozik - egyik legtehetségesebb tagjának tartja Szijjártót, aki "kiváló politikai és kommunikációs érzékkel rendelkezik". Ennek ellenére Deutsch nem tudott felidézni egyetlen olyan nagyobb ötletet vagy kampányt sem, amely Szijjártótól indult volna.

Több fideszes politikus is megerősítette: nem hallották, hogy valamiről Szijjártó győzte volna meg Orbán Viktort, illetve senki nem emlékezett arra, hogy Szijjártó valaha is ellentmondott volna a Fidesz elnökének. Több politikus is azt mondta, hogy a kormányüléseken és frakcióüléseken "Szijjártó csak ül Orbán mellett, és jegyzetel". Egyik képviselőtársa szerint: "Szijjártó teljesítményét a frakcióban elismerik, nem könnyű ugyanazt a három mondatot a negyvenedik tévéműsorban is elismételni, de én például nem vágynék ilyen, kreativitást szinte teljesen nélkülöző feladatra."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A háttérből figyeli az idei március 15-i ünnepséget

Amikor Szijjártót kértük, hogy idézzen fel egy kampányt, amelyik az ő ötlete alapján indult, azt válaszolta: "az én döntéseim és az én ötleteim ott vannak az én és a miniszterelnök megszólalásaiban". A politikus hozzátette, hogy a jelenlegi munkamegosztás szerint a stratégia kigondolásában Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadónak van fontos szerepe, ő pedig ezt "lefordítja napi szintre". Hozzátette, hogy minden híresztelés ellenére kifejezetten jó a kapcsolata Habonnyal, "jól kell együttműködnünk, mert a saját sikerünk a másikon is múlik".

Az [origo]-nak egy fidelitasos munkatársa azt mondta, hogy még az előző ciklusban a szűkebb körű megbeszéléseken sem hallottak Szijjártótól Orbán-kritikát. "Orbánt mindig dicsérte, pozitívan állította be, Kövér Lászlót azonban néhányszor bírálta, és megemlítette, örül, hogy Kövér egy-egy elnökségi felvetéséből nem lesz semmi" - mondta a munkatárs. Amikor Szijjártónál rákérdeztünk erre, meglepődött, és határozottan kijelentette, hogy nagyon kedveli a jelenlegi házelnököt.

Mentalitása alapján a Bundesligába illik

A gyerekkori álma a politizálás mellett az volt, hogy focista legyen - mondta Szijjártó, miközben büszkén mutatta a parlamenti dolgozószobájának falára kifüggesztett focis fényképeit. Az egyiken a Miniszterelnökség labdarúgócsapata látható Orbán Viktorral, egy másik képen pedig a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapata meccs közben. Szijjártó, aki korábban a győri női kosarasok, illetve a győri férfi kézilabdások elnöke is volt, a Fidelitasban szervezett először focicsapatot. A csapat több tagja 2010-ben a Miniszterelnökségre került, és tavaly a Dunakeszi Kinizsi színeiben összeálltak több egykori válogatott labdarúgóval: a csapat tagja Horváth Ferenc és Lőw Zsolt is. A Dunakeszi Kinizsi az idén rögtön ezüstérmes lett az NBII-ben, ami azt jelenti, hogy ha megnyeri az osztályozót, jövőre az élvonalban játszhat.

Lőw Zsolt, Szijjártó csapattársa azt mondta az [origo]-nak, hogy a siker annak köszönhető, hogy a nem profi játékosok is nagy alázattal jártak edzésre, és komolyan vették a sportot. Lőw szerint a hozzáállásban kiemelkedett Szijjártó Péter, aki a csapat kapitányaként a meccsek után is órákig elemezte a hibákat, és "még éjszaka tizenegy órakor is képes volt SMS-t küldeni egy rossz becsúszás miatt". Szerinte Szijjártó annyira komolyan veszi a sportot, hogy száz edzésből 99-en jelen van, és leszidja a társakat, ha nincs rendben a meccs jegyzőkönyve, vagy valakinek hiányos a szerelése. "Peti mentalitás alapján a Bundesligába illik, játéktudása azért persze még fejleszthető" - mondta Lőw Zsolt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Egy 2009-es barátságos mérkőzésen

A csapattárs szerint - és ezt Szijjártó is megerősítette - nagyon ritkán esik szó politikáról az öltözőben. Lőw azt mondta, hogy csak néha tesznek egy-egy vicces megjegyzést. Legutóbb például "Horváth Ferivel zrikáltuk Petit, hadd lehessünk egy napra köztársasági elnökök, jól jönne az államfői járadék életünk végéig" - mondta Lőw, aki szerint Szijjártó csak mosolyog ezeken a megjegyzéseken. Lőw szerint szintén viccből adta oda valaki Szijjártónak a kopogtatócéduláját a 2010-es választások előtt.

Szijjártó a vele készített interjú közben láthatóan annak örült a legjobban, amikor a fociról kérdeztük. Elárulta, hogy ha épp nem a munkával kell foglalkozniuk, például egy hosszabb repülőúton, Orbán Viktorral is a fociról beszélgetnek leginkább. Szijjártó annyira komolyan veszi a mostani futsalos karrierjét, és annyira fontos neki a csapat sikere, hogy jövőre leigazoltak még egy volt válogatott focistát, Vincze Ottót. Szijjártó Péter elárulta azt is, hogy a pályán jelenleg a legjobb érzésnek azt tartja, ha gólpasszt adhat társainak. De nem titkolja: mindig is nagy vágya volt, hogy egyszer gólkirály legyen.