Szivatják a fogyatékos fiatalokat

Az egyetem hibája miatt nem kapták meg fogyatékos fiatalok az őket megillető mentességet. Az ombudsman vizsgálatot indított.

Nem vették nyilvántartásba a felsőoktatási intézményben, hogy a hallgató fogyatékossággal él, ezért ő nem kaphatta meg a különben neki járó mentességeket. Van, ahol mérlegelési jogkör alapján döntenek, a fogyatékosság igazolása mellett hol megadják a mentességet, hol nem. Szabó Máté ombudsman a fogyatékos embereket megillető különböző kedvezmények elbírálásának gyakorlatát vizsgálja.

Több felsőoktatási intézmény eljárása miatt fordultak fogyatékossággal élő hallgatók az alapvető jogok biztosához. Volt olyan intézmény, amely nem vette nyilvántartásba fogyatékos hallgatóját, aki így nem kapott felmentést a nyelvvizsga-kötelezettség alól, bár bemutatta a szükséges igazolásokat. Volt, hogy a doktori iskola nem hozott döntést nyelvvizsga-követelmény alóli felmentésről, holott a felsőoktatási intézmény a szükséges szakértői vélemények alapján előzőleg már nyelvvizsga hiányában is kiadta a diplomát. És van olyan intézmény is, amely mérlegelési jogkörben dönt a fogyatékos hallgatónak járó kedvezményekről.

Szabó Máté ombudsman átfogó programban elemzi a fogyatékos embereket megillető különböző kedvezmények elbírálásának módját, az ilyen eljárások jogértelmezési gyakorlatát és azt, hogy a felsőoktatási intézmények - különösen az állami egyetemek - miként biztosítják a fogyatékossággal élő hallgatókat megillető jogokat.

Az alapvető jogok biztosa tájékoztatást kért 26 felsőoktatási intézménytől. A kérdései között szerepel a többi között, hogy az intézmények, doktori iskolák hogyan bírálják el a fogyatékossággal élő hallgatók nyelvvizsga-mentességre és az egyéb mentességekre vonatkozó kérelmeit, hogy tartják nyilván ezeket a hallgatókat, és milyen dokumentumokkal kell igazolni a fogyatékosság meglétét.

Az ombudsman felméri azt is, hogy az egyetem nyilvántartása alapján hány fogyatékossággal élő hallgató tanul az adott intézményben és tájékozódik arról is, hogy az azzal megbízott munkatárs hogyan segíti a fogyatékos hallgatók beilleszkedését.