Kövér ötlete lassítja a Közgép-bizottságot

Vágólapra másolva!
Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalására vár az úgynevezett oligarcha-bizottság ügyében Kövér László házelnök, ezért arról sem szavazott a parlament, hogy napirendre vegyék-e az ellenézki képviselők javaslatát. A Jobbik az MSZP és az LMP támogatásával azt szeretné elérni, hogy bizottság vizsgálja Simicska Lajos és Nyerges Zsolt cégeinek állami megrendeléseit.
Vágólapra másolva!

Nem vette napirendre Kövér László házelnök hétfőn kora délután az ellenzéki pártok oligarcha-bizottság felállítására vonatkozó javaslatát. Kövér László azzal indokolta a döntést, az alkotmányügyi bizottságnak előbb állást kell foglalnia a kérdésben, ez pedig egyelőre még nem történt meg, ezért arról sem szavaztak, hogy napirendre vegyék-e majd "a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság" létrehozásának kérdését.

A vizsgálóbizottság felállítását Vona Gábor, a Jobbik-elnök kezdeményezte május 8-án, mivel szerinte Simicska Lajos és Nyerges Zsolt kormányzati kapcsolataitól és állami megrendeléseitől (ezekről részletek ezekben a cikkekben) "hangos a média és a politika". A pártelnök utalt arra is, hogy a parlamentben Orbán Viktor kormányfő is kapott kérdést a Fideszhez kötődő üzletemberekről, és Vona szerint a miniszterelnök nem oszlatta el a felmerült gyanút az állami megrendelések törvénytelenségeivel kapcsolatban.

A vizsgálóbizottság felállításához az Országgyűlésről szóló törvény és a házszabály szerint a parlamenti képviselők legalább ötödének (vagyis 78 képviselőnek) a támogatása szükséges. A Jobbik ennyi mandátummal nem rendelkezik, de a Simicska-bizottság ügyében támogatást kapott már ellenzéki pártoktól, így a határozati javaslat aláírási ívein jobbikos, szocialista, LMP-s és független képviselők nevei szerepelnek.

A szabályok szerint az Országgyűlésnek elvileg nincs választása, a kellő számú aláírás megléte esetén létre kell hoznia a bizottságot. A kormánypárti többség azonban a végtelenségig elodázhatja ezt azzal, hogy nem veszi napirendre a határozati javaslatot, vagy pedig az alkotmányügyi bizottságban kimondja, hogy az nem felel meg a vizsgálóbizottságokra vonatkozó követelményeknek. Nem lehet például vizsgálóbizottságot létrehozni "egyedi jogi felelősség megállapítására", vagy olyan ügyben, amelyet az Állami Számvevőszék vizsgál.

A Jobbik javaslata szerint a bizottságnak egyebek mellett azt kellene megvizsgálnia, igaz-e, hogy a "fideszes kapcsolatokkal rendelkező gazdasági társaságok" indokolatlan és jogellenes előnyhöz jutnak "egyes állami és uniós források odaítélésére irányuló pályázati eljárásokban", vagy hoztak-e olyan jogszabályokat, amelyek kifejezetten ezeket a cégeket segítették. Az öt ellenzéki és öt kormánypárti képviselőből álló bizottságnak a határozati javaslat szerint 2013. szeptember 1-jéig kellene jelentést készíteni.