Lázár János ragaszkodik a pártok állami támogatásához

Vágólapra másolva!
Lázár János szerint a pártoknak kell az állami támogatás, de még nem tudja, hogy szembeszáll-e Orbán Viktorral, amikor a jövő héten a Fidesz elnöksége megtárgyalja a kormányfő javaslatát. A Fidesz frakciója szerint azért nem lehet bizottságot felállítani a Közép ügyeinek vizsgálására a parlamentben, mert az ellenzék más módon is választ kaphat a kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A pártoknak járó állami támogatás felfüggesztése nem került szóba a Fidesz hétfő délelőtti frakcióülésén - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Lázár hozzátette: ő ugyanakkor tartja magát ahhoz a korábbi véleményéhez, hogy a pártok finanszírozásának állami pénzen kell nyugodnai. Orbán Viktor a múlt héten a Fidesz választmányi ülésén felvetette, hogy a költségvetés rossz helyzete miatt a következő két évben el kellene venni a pártoktól az állami támogatást. "Orbán Viktorral szoktunk is vitatkozni erről" - mondta Lázár, aki szerint tudomásul kell venni, hogy a többpárti demokrácia pénzbe kerül.

Lázár a sajtótájékoztatón megjegyezte azt is, hogy "egy dolog a pártok támogatása, és egy másik dolog a választások lebonyolítása", vagyis az, hogy a pártok kampányát az állami pénzből finanszírozzák, de nem fejtette ki ezt a gondolatot. A pártok állami támogatásáról a jövő héten tárgyal a Fidesz elnöksége - mondta Lázár, aki az [origo] kérdésére, miszerint ott Orbán javaslata ellen érvel-e majd, azt válaszolta: "meghallgatjuk Orbán Viktor előterjesztését".

A Fidesz hétfői frakióülésen szó volt a Jobbik által javasolt vizsgálóbizottság felállításáról. Lázár erről azt mondta, hogy a Fidesz megvárja az alkotmányügyi bizottság véleményét, de "szerintünk nem vehető tárgysorozatba a házszabály szerint", mert az ellenzéknek más lehetősége is van arra, hogy választ kapjon a kérdéseire

A "Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság" felállítását Vona Gábor, a Jobbik-elnök kezdeményezte május 8-án, mivel szerinte Simicska Lajos és Nyerges Zsolt kormányzati kapcsolataitól és állami megrendeléseitől (ezekről részletek ezekben a cikkekben) "hangos a média és a politika".

A vizsgálóbizottság felállításához az Országgyűlésről szóló törvény és a házszabály szerint a parlamenti képviselők legalább ötödének (vagyis 78 képviselőnek) a támogatása szükséges, a Jobbik megnyerte az ügynek az MSZP és az LMP több képviselőjét is, így összejött a szükséges számú aláírás. A szabályok szerint az Országgyűlésnek elvileg nincs választása, a kellő számú aláírás megléte esetén létre kell hoznia a bizottságot (a szabályokról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.)

Lázár János a hétfői sajtótájékoztatón azt üzente a bizottságot kezdeményező Jobbiknak, hogy ha bárkinek tudomása van jogszerűtlen dolgokról, köteles a hatóságoknál bejelentést tenni, ha nem tudnak törvénytelenségekről, akkor vegyék tudomásul, hogy "a magyar vállalkozások sározása nem viszi előre a magyar gazdaságot".

Lázár azt is bejelentette, hogy a jövő keddi frakcióülésen szavaznak a képviselők Rogán Antal frakcióvezetővé-választásáról.