Ódzkodik az abortusztablettától az egészségügyi államtitkárság

Vágólapra másolva!
Az abortusztabletta regisztrációja uniós kötelezettség, és Szócska Miklós szerint egyelőre nyitott kérdés az alkalmazhatósága az engedélyeztetések miatt. Szócska szerint az alkalmazás kockázatai jelenleg is vita tárgyát képezik.
Vágólapra másolva!

"Az úgynevezett abortusztabletta regisztrációja az uniós tagállamok számára kötelezettség volt, az engedélyezési folyamat még nem zárult le, az abortusszal kapcsolatos magyarországi szabályozás pedig továbbra sem változik" - olvasható az egészségügyi államtitkárság hétfői közleményében.

A Magyar Nemzet szombati számában írt arról, hogy az abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így belföldön is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Nagy Kálmán (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszul hétfőn a parlamentben azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, beszerzés és az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) való engedélyezés egyelőre nyitott kérdések.

Az államtitkár szerint az alkalmazás kockázatai jelenleg is vita tárgyát képezik, ezért az OEP-befogadás és a fekvőbeteg-intézményekben történő bevezetés sem történik meg ezek tisztázása előtt. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn azt mondta: a KDNP az abortusz minden formáját ellenzi. Harrach szerint Szócska válasza is azt tükrözi, hogy az államtitkárság felelősen gondolkodik a kérdésről.

Az államtitkárság azt mondta, hogy az abortusszal és a magzati élet védelmével kapcsolatos szabályozás egyik eleme sem változik. Mint írták, a regisztráció elkerülhetetlen nemzetközi törvényi kötelezettség, de az engedélyezési folyamatnak csak egyik része. Az engedélyezési szakasz következő fejezete - a szakmai eljárás kidolgozása, az OEP általi befogadás és a szer fekvőbeteg-intézmények által történő alkalmazása és beszerzése - még nyitott kérdés - tették hozzák.