A helyi hívők miatt repülhet az ördög a harkányi címerből

Vágólapra másolva!
Nem nézik jó szemmel a harkányi címerben lévő ördögöt a helyi hívők, ezért a város képviselői egy heraldikustól várnak javaslatot egy új címerre. A város címerében a Harka-legendához kapcsolódóan 20 éve van egy ördög.
Vágólapra másolva!

A harkányi hívők és vezetőjük kivetetné a harkányi címerből az ördögöt - közölte a Baranya megye híreivel foglalkozó Bama.hu hírportál. A harkányi címerben már húsz éve ott az ördög, pedig korábban már többször megpróbálták eltávolíttatni. A Bama.hu szerint a helyi képviselő-testület tagjai a lakosság véleményének kikérése mellett felkértek egy címerekhez értő szakembert, hogy adjon ötletet egy új harkányi címerre - így hamarosan akár új városi emblémát avathatnak fel a fürdővárosban. A város polgármestere szerint nem ez a legnagyobb problémája a városnak, de született egy döntés, és megvárják, mit mond a heraldikus.

Imri Sándor szerint Harkány a címerével egyedülálló lehetne, és a címer központi alakja a jól ismert Harka-legendához kötődik. Az Ördögszántotta hegy legendája szerint az ördögnek egy környékbeli özvegyasszony szépséges leányára, Harkára fájt a foga, de lánya kezéért az özvegy feltételül azt szabta, hogy Lucifernek kakasszóig fel kell szántania a Szársomlyót. Később, jóval napfelkelte előtt maga kezdett kukorékolni, a kakasok pedig folytatták. Az ördög emiatt szégyenében toppantott, megnyílt alatta a föld, és ő visszamászott alvilági birodalmába, de ahol eltűnt, ott kénes forrás tört fel, a híres harkányi gyógyforrás.