A román vasút fúrja Nyírő újratemetését

Vágólapra másolva!
A román vasút nem kapott engedélyt a minisztériumtól, hogy a csíksomlyói zarándokokat szálító vonat vigye Székelyudvarhelyre Nyirő József maradványait. Az 1953-ban Madridban elhunyt író pünkösdi újratemetését a román hatóságok igyekeznek megnehezíteni, de nem adnak hivatalos indoklást, hogy miért.
Vágólapra másolva!

Nem viheti a csíksomlyói zarándokokat szállító vonat Székelyudvarhelyre Nyirő József erdélyi magyar író és katolikus pap földi maradványait, mivel a román vasúti igazgatóság bukaresti központja szerint erre nem kaptak miniszteri engedélyt. A zarándokvonat személyszállító vonatként ennek ellenére elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.

Fráter Olivér, az újratemetés szervezője szerdán bejelentette: azok a rendezvények, amelyek a román vasút részvételéhez kötöttek, például a gyergyószentmiklósi, máriaradnai, csíkszeredai ceremóniák, elmaradnak. Fráter szerint a szervezők változatlanul várják a román kormányzattól "szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést", hogy a földi maradványokat miként lehet beutaztatni Romániába.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője azt mondta: a temetés többi programja változatlan. Szerda reggel 10 órától a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben ravatalozzák fel Nyirő földi maradványait, ahol bárki leróhatja a kegyeletét. Délután három órakor a Magyar Írószövetségben konferenciát rendeznek az író munkásságáról.

Ugyanakkor elindultak a román államvasutakkal az egyeztetések is, csütörtök délutánra ígért legközelebbre tájékoztatást a szállítás ügyében. "Úgy gondoljuk, hogy Nyirő Józsefnek is kijár az a tisztelet, amit egy korszakalkotó, jelentős író megérdemel" - fogalmazott Lukács, aki szerint külön kellene értékelni Nyirő politikai és irodalmi tevékenységét. "Nem értjük azt a magyar és román sajtópolémiát, amely az elmúlt napokban az ő politikai tevékenysége kapcsán felmerült" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a temetés megzavarása, megakadályozása, nemmel felelt. Mint fogalmazott, minden engedélyt beszereztek, minden intézkedést meghoztak annak érdekében, hogy a ceremónia zavartalan legyen. "Magánterületen történik a temetés minden állomása. Ezek nem engedélykötelesek" - mutatott rá, hozzátéve, bíznak abban, hogy a román hatóságok nem fogják akadályozni a temetés megtartását.

Lukács Csaba azt mondta: továbbra is várják a tájékoztatást a román kormányzattól arról, mit értenek azon, hogy "nem támogatják" a temetés megtartását. Szerinte másfél éve folynak az egyeztetések a román hatóságokkal. "A román fél egyetlenegyszer sem jelezte aggályait" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a legutóbbi román kormányváltást követően az ellenzék került hatalomra, így "180 fokban" megváltozott a román fél álláspontja.

Nyirő kedvezőtlen megítélésének az oka, hogy 1941-ben, a második bécsi döntést követően behívott erdélyi képviselőként a magyar országgyűlés tagja lett, majd az 1944-es nyilas hatalomátvétel után részt vett a Szálasi Ferenccel együttműködő képviselőkből álló úgynevezett "nyilas parlamentben". A háború végén a Német Birodalomba menekült. 1947-ben Rajk László belügyminiszter háborús bűnösként kérte a kiadatását, sikertelenül. 1953-ban halt meg Madridban.