A román külügy akadályozza Nyirő újratemetését

Vágólapra másolva!
Egy román tévé szerint a bukaresti külügyminisztérium utasította a román vasutat, hogy ne szállítsa Nyirő József hamvait Románia területén. A románia magyar író 1953-ban Spanyolországban hunyt el, több román civil szervezet szerint a fasiszta terror kiszolgálója volt.
Vágólapra másolva!

A bukaresti külügyminisztérium felszólításának tett eleget a román vasúti társaság (CFR), amikor megtiltotta, hogy Nyirő József hamvait vasúton szállítsák Románia területén - közölte kedden este a Romania TV hírtelevíziónak nyilatkozva Antonel Tudose, a román közlekedési minisztérium tanácsosa, akit a Hotnews hírportál idéz. A tanácsos elmondta: a CFR közölte a magyar vasúti társasággal, hogy az író hamvait szállító kegyeleti kocsit nem csatolhatják a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokvonathoz, amit a magyar fél tudomásul vett. A hírportál szerint Tanase közölte: a román külügyminisztérium felszólította a CFR-t, hogy tegyen meg minden szükséges lépést Nyirő József hamvai vasúton történő romániai szállításának megtiltására.

A Hotnews beszámolt arról, hogy több erdélyi civil szervezet nyílt levélben kérte a román miniszterelnöktől, ne engedélyezze Nyirő József hamvainak román területen való újratemetését, mert szerintük az író a fasiszta terror kiszolgálójaként zsidók és románok tragédiájáért felelős.

A román kormányra várnak

A román külügyminisztérium sajtószolgálata hétfőn nem adott egyértelmű választ az MTI-nek, beengedik-e a román hatóságok az országba Nyirő József hamvait, ehelyett csak azt ismételték meg, hogy "nem értenek egyet" az emigrációban elhunyt erdélyi író tervezett székelyudvarhelyi újratemetésével.

Fráter Olivér, az újratemetés szervezője a román vasúti társaság révén megüzent bukaresti elutasítás tudomásul vétele után kedden bejelentette: az újratemetés azon rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek, például a gyergyószentmiklósi, máriaradnai, csíkszeredai ceremóniák, elmaradnak. Elmondta: változatlanul várják a román kormányzattól "szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést", hogy a földi maradványokat miként lehet Romániába szállítani.

A zarándokvonat menni fog

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője ugyanakkor kijelentette: a temetés többi programja változatlan. Hangsúlyozta: a zarándokvonat személyszállító vonatként elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait május 23-án ravatalozzák a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, onnan szállítanák a Székelyföldre, majd a tervek szerint május 27-én, vasárnap temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.

Orbánnal beszélné meg az ügyet a román kormányfő

Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozva szerdán nehezményezte, hogy Nyirő József újratemetésében a magyar kormány és Országgyűlés közvetlenül is szerepet vállalt. A miniszter szerint ez sérti "Románia méltóságát és egy európai állam stabilitását", és közölte: június elseje körül találkozik egymással Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök, a megbeszélésen pedig tisztázhatják az újratemetés körüli nézeteltéréseket.

Mircea Dusa szerint ő és több civil szervezet is felhívta a román kormány figyelmét Nyirő József tervezett újratemetésére, a román külügyminisztérium közölte a magyar féllel, hogy nemkívánatosnak tartja a rendezvényt. "Következésképpen Nyirő József hamvainak egyszerű újratemetésére kerül majd sor, a betervezett nyilvános felvonulások elmaradnak" - mondta a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere.

Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője erre reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy a román kormányfő június 1-jére több európai miniszterelnököt is meghívott Bukarestbe. Orbán Viktor ugyan részt vesz egy kohéziós alapok jövőjéről szóló bukaresti tanácskozáson, de "kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba" - közölte Szijjártó.