Felmentette a bíróság a kukázásra buzdító szociális munkást

Vágólapra másolva!
Nem állapítható meg bűncselekmény, ezért másodfokon felmentették azt a férfit, aki kukázásra buzdított egy józsefvárosi rendeletmódosítás ellen szervezett tüntetésen. A szociális munkást első fokon még bűnösnek találta a bíróság.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában felmentették Ferencz Norbert szociális munkást, aki a józsefvárosi önkormányzat tiltó rendelete elleni márciusi demonstráción arra biztatta társait, hogy kukázzanak. A férfi ellen hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt indult eljárás, első fokon bűnösnek találták, és három évre próbára bocsátották.

A másodfokon eljáró bíróság indoklása szerint ugyanakkor, mivel időközben hatályon kívül helyezték azt a rendeletet, amely ellen korábban tiltakozott a szociális munkás, nem állapítható meg bűncselekmény.

Ferenczi az [origo]-nak azt mondta, társaival együtt becsületsértés miatt kártérítési pert indít a VIII. kerület ellen. "A hangsúly azon van, hogy a józsefvárosi önkormányzati testület az Alkotmánybíróság szerint is a törvényes hatáskörén túlmenően hozott rendeletet, ezzel hátrányosan különböztetett meg állampolgárokat, erre szeretnénk felhívni a figyelmet."

Józsefvárosban tavaly októberben fogadtak el olyan rendeletmódosításokat, amelyek értelmében szabálysértés lett az utcán élni.