Illés: Bezárathatja az állam a porzó ajkai timföldgyárat

Vágólapra másolva!
A környezetvédelmi államtitkár szerint akár végleg be is zárathatják a Mal Zrt. timföldgyárát, ha a cég nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók porzását. Valószínűbb azonban, hogy a hatóságok kikényszerítik a porszennyezés megszüntetését.
Vágólapra másolva!

Az állam végső esetben akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat, ha a gyárat üzemeltető Mal Zrt. nem szünteti meg a vörösiszap-tározókból szálló por terjedését - jelentette be Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerdán. A politikus közölte: a cégnek el kell kezdenie a Kolontár melletti tározók lefedését, hogy megakadályozza a porszennyezést. Ha nem teljesíti a hatósági előírásokat, a bányakapitányság több szankciót is alkalmazhat.

A további szennyezés megakadályozására a hatóság többek között dönthet úgy, hogy saját hatáskörben kiválaszt egy céget, amely megszünteti a porzást, majd a munka költségét ráterheli az üzemeltetőre. A környezetvédelmi államtitkár szerint további intézkedésként előfordulhat a gyár bezárása is, bár ebben az esetben a munkahelyek fennmaradását is mérlegelnie kell az államnak. Mint megjegyezte, nemcsak a bányakapitányság dönthet a gyár bezárásáról, hanem a környezetvédelmi felügyelőség is, ha az üzem nem teljesíti az egységes környezethasználati engedélyben foglalt előírásokat.

Az ajkai timföldgyár hétfőn öt napot kapott arra, hogy megszüntesse az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását. A Veszprémi Bányakapitányság a IX-es és X-es tározókra írta elő a határidőt. A hatóság azután döntött erről, hogy a tározókból szálló por koncentrációja szeles időben a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladta a környéken.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán jelentette be, hogy környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat a vörösiszap kolontári kiporzása ügyében. A közlemény szerint a nyomozóhatóság eljárása még áprilisban indult, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján. Jelenleg a nyomozás lefolytatásához szükséges adatok beszerzését végzik (a nyomozásról itt olvashat bővebben).