Környezetkárosítás miatt indított nyomozást a vörösiszap kolontári kiporzása miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda. A múlt heti porvihar idején extrém magas szállópor-koncentrációt mértek a településen.

Nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt a vörösiszap kolontári kiporzása kapcsán, ismeretlen tettes ellen - közölte a szervezet szóvivője szerdán, az MTI információját megerősítve.

Bartha László közleménye szerint a nyomozóhatóság eljárása még áprilisban indult, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján. Jelenleg a nyomozás lefolytatásához szükséges adatok beszerzését végzik - tette hozzá. A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását.

A zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a múlt héten a viharos erejű szél miatt újból extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson olyan magas porszennyezettséget mértek, amelynek a rövid idejű hatása is jelentős egészségi kockázatot jelent Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője szerint. Az [origo] helyszínen készített riportját itt találja.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Egy hete mindent beborított Kolontáron a vörös por

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.