Egymásnak ugrott Dombóváron a képviselő-testület és a polgármester

Vágólapra másolva!
A dombóvári képviselő-testület csütörtöki zárt ülésén úgy döntött, Szabó Loránd független polgármester tisztsége összeférhetetlen azzal, hogy jogerősen elítélték. A képviselők szabadságra küldték a polgármestert, de ő nem megy, viszony megvonta az alpolgármester jogkörét.
Vágólapra másolva!

A fideszes többségű testület egy háromtagú eseti bizottság vizsgálata után mondta ki az összeférhetetlenséget. Szabó Lorándot a Kúria 2012. januárban felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára. (Ez azt jelenti, hogy nem számít büntetett előéletűnek, ezért elvileg megőrizheti polgármesteri tisztségét.)

A polgármester azzal követte el a bűncselekményt, hogy 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi vezetőjét 211 millió forint átutalására önkormányzati cégeknek.

A képviselő-testület csütörtöki döntéséről Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester tájékoztatta az MTI-t, egyúttal közölte, hogy Szabó Loránd nem vette át a helyszínen a határozatot. Nagy Roland, a testület Fidesz-frakciójának vezetője azt mondta: a bizottság a jogszabályokra, ügyvédi állásfoglalásra és saját erkölcsi megítélésére hagyatkozva állapította meg az összeférhetetlenséget.

A frakcióvezető közölte, a testület határozatot hozott arról is, hogy Szabó Loránd május 29-től június végéig szabadságát tölti. Mint mondta, a munkáltató, a képviselő-testület meghatározhatja a polgármester éves szabadságolási tervét, amelytől a város vezetője negyven százalékban eltérhet.

Szabó Loránd a tisztségéről hozott döntést követő nyilvános ülésen kijelentette: vitatja az összeférhetetlenséget, amely - álláspontja szerint - az előzetes mentesítés miatt nem áll fenn. Közölte azt is, hogy nyolc napon belül fellebbezést nyújt be a Szekszárdi Törvényszékhez. "Dombóvár érdekében továbbra is végzem a munkámat" - jelentette ki.

A szabadságáról szóló döntéssel kapcsolatban azt mondta: a határozat végrehajtását polgármesteri jogkörénél fogva felfüggeszti. "Nem lehet polgármestert kényszerszabadságra küldeni, amikor nincs alpolgármester" - jegyezte meg Szabó Loránd, aki Kerényi Zsolt alpolgármesteri jogkörét 2011. május 26-án megvonta.