Nem minden szabad strandon ajánlott a fürdés

Vágólapra másolva!
Általában a legtöbb szabad strand vize kiváló minősítést kapott az OKI-tól, a Balaton vize is jó állapotban van, de a Tiszán és a Kettős-Körösön is vannak strandok, ahol kifogásolható a víz minősége.
Vágólapra másolva!

A Balatonon a legtöbb fürdővíz kiváló vagy jó minőségű, az uniós minősítés szerint azonban néhány szabad strandon nem ajánlott a fürdőzés - derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb minősítési listájából. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön közölte Facebook-oldalán, hogy megjelent a szabad vízi fürdővizek minősítése. A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata, az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni.

Négy kategóriát alakítottak ki: kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt. Utóbbi esetében az uniós minősítés szerint nem ajánlott a fürdőzés. Az ÁNTSZ megjegyezte: ezeken a helyeken jellemzően az okozza a problémát, hogy a vizek érzékenyek a szennyeződésekre, vagyis nem jelenti azt, hogy a víz minősége állandóan kifogásoltnak számít. Az OKI-hoz még nem érkezett be minden adat, így néhány fürdőhelyet most sorolnak be. Eddig a legtöbb szabad vízi fürdő a legjobb, kiváló minősítést kapta, és számos szabad strand került jó kategóriába.

A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták. A Tiszán például jelenleg kifogásoltnak számít Gergelyiugornya, Jánd, Mindszent és Tivadar szabad strandja, valamint a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon egyaránt.

Egy fokkal jobb, vagyis tűrhető vízminőségi kategóriába a Bánki-tó strandját, valamint a dunaszigeti szabad strandot sorolták. A fürdőhelyek listája és minősítése mostantól az egész idényben követhető lesz az ÁNTSZ honlapján, illetve Facebook-oldalán, valamint az OKI honlapján is.