Biszku Béla is elment a Kádár-szobor avatására

Vágólapra másolva!
Mintegy háromszázan, köztük a korábbi állampárti politikusok közül Biszku Béla és Berecz János is elment Kádár János mellszobrának felavatására a Nemzeti Sírkertbe. A szobrot leleplező Moldova György proletárszentnek nevezte Kádár Jánost, majd arról beszélt, hogy az ország rászolgált a nyomorára. Az ünnepség végén elénekelték a "Hegyek között, völgyek között" című dalt, aki pedig akart, Fidel Castro-bort is vásárolhatott.
Vágólapra másolva!

Mellszobrának leleplezésével emlékeztek meg Kádár Jánosról az egykori kommunista pártfőtitkár születésének századik évfordulóján nyughelyénél, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben szombaton.

A Kádár János Baráti Kör, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete rendezvényén nagyjából háromszázan vettek részt. A korábbi állampárti politikusok közül ott volt az 1956-os forradalom utáni megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla, valamint Berecz János, aki a nyolcvanas években a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi bizottságának ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó titkára volt. Tudósítónk szerint Biszku Béla elhelyezett egy szegfűt a sírnál, majd gyorsan távozott.

A szobrot Moldova György leplezte le. Az író "proletárszentnek" nevezte Kádár Jánost, és úgy fogalmazott, hogy az ország nem méltó az egykori pártfőtitkár emlékéhez, és megtagadva azt "rászolgál minden jelenlegi és eljövendő nyomorra és megaláztatásra". A Kossuth-díjas író szerint Kádár János helye "a történelem legnagyobbjai, Szent István, Mátyás király és Kossuth Lajos mellett van", milliók lehettek és lehetnek hálásak neki.

Moldova György beszélt arról is, hogy 2007-ben ismeretlenek meggyalázták Kádár sírját, elvitték a csontjait, a koponyáját, valamint a felesége, Tamáska Mária földi maradványait tartalmazó urnát. Szerinte az, hogy a bűnösök nem kerültek elő, azt jelzi, hogy a hatóságok nem akarják megtalálni őket.

Az [origo] tudósítója szerint Kádár János mellszobrát az ünnepség végén összecsomagolták. Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke a korábbi híreket cáfolva azt mondta, Várhelyi András szobrászművész alkotását nem a párt helyiségében tárolják, mert azt nem ítélik elég biztonságosnak, végleges helyéről azonban még nem döntöttek. Hozzátette, meggyőződésük, hogy a Kádár-szobornak köztéren kell állnia.

Az ünnepségen elénekelték az Internacionálét, Kádár-emlékdíjakat adtak az arra érdemeseknek, majd a műsor a "Hegyek között, völgyek között" című dal eléneklésével zárult. A helyszínen 350 forintért Kádár-kitűzőket árultak, és Fidel Castro-bort is lehetett vásárolni, amelybe valójában tokaji bort töltöttek.